Kiss Róbert Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS RÓBERT (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! A Hasznos Miklós által, mint a bizottság elõadója által korábban elmondottak szerint 25 módosító javaslat érkezett a környezetkárosítást érintõ részéhez a Btk.-nak. Ebbõl körülbelül a felét mi ketten, Házas József képviselõ úrral nyújtottuk be, és ezek voltak azok a módosító javaslatok, amelyekben javasoltuk a büntetési tételeknek a megszigorítását. Azt hiszem, ezeknek a büntetési tételeknek a megszigorítása elsõsorban a visszaélés rádióaktív anyaggal és más rádióaktív anyagokkal kapcsolatos Btk.-módosítások esetében igen indokolt.

(18.50)

Ugyanis itt az elsõnél, amelyiknél most tart a részletes vita, azt mondja: "Az egészségre és a környezetre veszélyes radioaktív anyagot vagy készítményt jogosulatlanul elõállít, megszerez, tart, forgalomba hoz, feldolgoz vagy egyébként felhasznál, tartására nem jogosult személynek átad, bûntettet követ el, és 5 évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

Ez az 5 évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs kiindulási alap, tehát bármekkora minimális mértékû szabadságvesztéssel is büntethetõ esetleg ez a bûncselekmény.

Ennek van egy minõsített változata is, amely 2-8 évig terjedõ szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Nevezetesen, ez a bûnszövetségben elkövetett ilyen cselekmény. Ehhez kapcsolódik még, és valamennyien radioaktív anyaggal történõ visszaélés, illetve nukleáris létesítmény üzemeltetése esetén és a módosító javaslatban a "Visszaélés atomenergia alkalmazásával" címnél is 5 évig terjedõ szabadságvesztés a minimális.

Itt a második részben ... Ha ez lehetséges, elnök úr, akkor egyúttal errõl is szólnék, és akkor a következõ két résznél nem kívánok felszólalni. Ha ez lehetséges... hiszen összefügg mind a három.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage