Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor támogattuk dr. Házas József és Kiss Róbert képviselõtársunk javaslatát, abból a helyzetbõl indultunk ki, hogy például a "Visszaélés a nukleáris létesítmények üzemeltetésével" egy új törvénycikkely, amelyben beemelésre került a büntetõ törvénykönyvbe.

Úgy ítéltük meg, hogy ez nem mond ellent a büntetõ törvénykönyv szerkezetének, figyelembe vettük a halmazat lehetõségét is. Ugyanakkor figyelembe vettük azt is, hogy a "Visszaélés nukleáris létesítmények üzemeltetésével" egy olyan bûncselekmény-kategória, olyan súlyos következményt válthat ki, amely ma még beláthatatlan, és Isten ments, hogy valaha is ez bekövetkezzen, mert akkor viszont nincs az a büntetési tétel, amellyel kellõen lehetne ezt honorálni.

Abból is kiindultunk, hogy bizony egy ilyen üzemeltetéshez rendkívül szigorú elõírások sora kell és feltételekkel. Aki mindezeknek nem tesz eleget, akkor ez már önmagában is olyan veszélyeztetést és olyan helyzetet teremt, amely késõbb, mint említettem, beláthatatlan károkat okoz. Ezért támogattuk és próbáltunk egy magasabb büntetési tételt, nem nullától öt évig, hanem egy alsó limitet, kettõtõl nyolc évig terjedõt.

Tulajdonképpen ott értettem egyet Kutrucz Katalin javaslatával, hogy ez valóban büntetés, nem vétségnek minõsül. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage