Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Ügyrendi javaslatot kívánok elõterjeszteni, amelynek alapja egyrészt az Országgyûlés Házszabályának 19. § (1) bekezdése, amely szerint az Országgyûlés elnöke gondoskodik az Országgyûlés tekintélyének megóvásáról. Ügyrendi javaslatom másik jogszabályi alapja a Házszabály 45. § (4) bekezdése, amely szerint a kormány tagja vagy a helyettesítésére jogosult személy akkor is köteles részt venni az Országgyûlés ülésén, ha a napirenden levõ törvényjavaslat, határozati javaslat vagy jelentés az õ feladatkörét érinti.

Igen tisztelt Országgyûlés! Jelen esetben a Magyar Köztársaság alkotmányának koncepciójáról tárgyalunk. Nem hiszem, hogy mondhatta a kormány bármelyik tagja, hogy a feladatkörét nem érinti. Nem hiszem, hogy akár a külügyminiszter, akár a honvédelmi miniszter, akár az igazságügy-miniszter, de akár még a Magyar Köztársaság miniszterelnöke is azt mondhatja, hogy az alkotmánykoncepció tárgyalása az õ hatáskörén kívül van. Amellett, nem lehet azt sem elhallgatni, hogy mi, az Országgyûlés képviselõi, a magyar nép választása útján kerültünk ebbe a helyzetbe, hogy itt lehetünk.

Akkor, amikor a Magyar Köztársaság alaptörvényérõl tárgyalunk, számomra elfogadhatatlan, és ezért kénytelen vagyok hangot adni annak, hogy a Magyar Országgyûlés tekintélyét sérti, hogy a magyar Országgyûlés képviselõi ilyen csekély létszámban vannak jelen. Akkor, amikor a koncepcióról a pártok vezérszónokai fejtik ki a véleményüket, és ezek a vélemények meghatározóak az alaptörvény elfogadása során, elfogadhatatlan a számomra, hogy az ellenzéki képviselõk vezérszónoklata során egyre inkább fogynak képviselõtársaim. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: És mi kik vagyunk?) Ez nem azoknak szól, akik itt vannak, hangsúlyozni szeretném, hanem azoknak szól, és ezért van az ügyrendi javaslatom, hogy elnök asszony egyrészt hívja föl a kormány tagjainak a figyelmét és elsõsorban miniszterelnök úrnak a figyelmét, hogy ne csak szavakban tanúsítsanak tiszteletet a Magyar Köztársaság alaptörvényei iránt, hanem tettekben is valósuljon ez meg, vegyen részt a kormány az alaptörvény koncepciójának a vitájában.

Nem hiszem, hogy azon munkateher mellett, amely jelenleg a Házra nehezedik, ez ne lenne megoldható. Másrészt kérném elnök asszonyt, hívja fel távol lévõ képviselõtársaim figyelmét, hogy alkotmányos kötelességük, nemcsak lehetõségük, hogy részt vegyenek az Országgyûlés ülésein. Arról nem tehetek, hogy egyes bizottságok most üléseznek. De a képviselõtársaim többségének ezen pillanatokban jelen kellene lenni, hisz amirõl vitatkozunk, az az alaptörvény koncepciója, amely hosszú évtizedekre eldöntheti ennek az országnak a jövõjét. Ha mi felelõsségteljesen vesszük az alkotmány azon elõírását, hogy a nép a hatalmat a választott képviselõi útján gyakorolja, akkor ezen törvényjavaslat, ezen koncepciójavaslat vitájában, ennek a felelõsségnek eleget kell tennünk.

Ezért én kérem elnök asszonyt, hogy mindkét ügyrendi javaslatomnak, tehát a kormány tagjainak a felhívására, valamint a távol levõ képviselõtársaim felhívására is szíveskedjen engedélyt adni és szíveskedjék intézkedni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage