Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretnék néhány ténybeli dolgot tisztázni, hiszen nem hiszem, hogy messzire vezet az a módszer, hogy már rég tisztázott dolgokat újból és újból felelevenítünk a parlamentben. Annak idején tisztáztuk, hogy Horn Gyula nem kért bocsánatot sem a magyar kormány nevében, sem a magyar nép nevében, a bocsánatkérés szó nem hangzott el, õ pusztán azt vetette föl - éppen ellenkezõ elõjellel -, hogy jót tenne a szlovákiai magyarságnak, ha lezárnák a múltat, ha azokat a sérelmeket, azok miatt a sérelmek miatt, amelyek a szlovákiai magyarságot érték, megkövetnék valamilyen formában a magyarokat. Képviselõ úr, azt hiszem, jó néhányszor hallotta már ezt, úgyhogy nem hiszem, de ha kívánja, újból és újból ezt újra megismételjük.

A másik dolog. Nem felel meg a valóságnak az, hogy Horn Gyula, a szlovák baloldali demokratikus párt elnökével való találkozóján azt mondta, amit a pártelnök állított, de az sem felel meg a valóságnak, amit képviselõ úr állít, hogy erre nem történt reagálás. Mivel ez egy párttalálkozó volt, az MSZP nemzetközi titkárságának a vezetõje hivatalos minõségben, hivatalosan nyilatkozott - jelen is volt a találkozón -, hogy nem hangzott el az a kijelentés, amit Migas úr Horn Gyulának tulajdonított. Ezt is a sajtó közölte, képviselõ úr tájékoztatva lehetne errõl, de természetesen örömmel megteszem ezt most is.

A harmadik. Azt mondja, hogy Meciar úr javasolta, hogy módosítsuk a kormányprogramot. Ezek szerint egy platformon van néhány magyarországi ellenzéki politikussal, akik ugyancsak rendszeresen követelnek ilyesmit tõlünk.

A negyedik. Határolódjunk el az autonómia-törekvésektõl. Meciar úrnak ez a véleménye, mi természetesen nem fogjuk ezt megtenni, de azt hiszem, hogy itt a magyar kormány megint semmiféle hibát nem követett el. Ha Meciar úrnak akar szemrehányást tenni, arra nem a magyar parlament a megfelelõ fórum. Megerõsítettük az autonómia-törekvések melletti kiállást, benne van a kormányprogramban is, nincs változás a magyar álláspontban, ez számtalanszor elhangzott miniszterelnöki, külügyminiszteri és más nyilatkozatokban.

Végül pedig nem hiszem, hogy szükséges lenne, hogy a miniszterelnök újból és újból hitet tegyen az érvényes kormányprogram mellett, ez nem szokás, annak idején az elõzõ kormány sem tette meg ezt, és mi nem is követeltük azt, hogy újra és újra erõsítse meg, hogy a kormányprogram érvényben van. A miniszterelnöknek, azt hiszem akkor kellene megnyilatkoznia (Az elnök pohárkocogtatással jelzi az idõ leteltét.), ha valami változás történne, és akkor természetesen a parlament elé kell hozni, és ott kell jóváhagyatni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage