Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök úr! Tisztelt Ház! Kelemen András képviselõ úr által felvetett problémák sajnálatos módon, de teljesen jogosan kerülnek ide. (Derültség a bal oldalon.) Egyre gyakrabban, éspedig azért, mert a határainkon kívül élõ magyarság autonómia-törekvései és kollektív jogainak érvényesítése szinte végveszélybe került. A szlovák miniszterelnök úr nemrégen elhangzott nyilatkozata tulajdonképpen azt mutatja, hogy nem érti Európa új szellemét, ellenkezõleg, az emberi jogok érvényesülésének a köntösébe bújtatja azt az elgondolását - így ki is mondta -, "Hogy akinek nem tetszik ott élni Szlovákiában, az hagyja el Szlovákiát."

(9.10)

Én úgy vélem, hogy az emberi jogokhoz tartozik a szülõföldhöz való jog is, és mind a trianoni béke, mind a most érvényben lévõ párizsi béke tulajdonképpen az ott élõ, a határainkon kívül élõ magyar kisebbségekkel igenis számolt, és szó sincs arról, hogy akár az új európai szellem, akár a békekötések szellemében sor kerülhetne ilyen lépésre.

Sajnos, nap mint nap ezt tapasztaljuk, ezért állítom azt, hogy amíg ez a tendencia folytatódik, addig igenis napirend elõtt egyre gyakrabban ide fog kerülni ez a kérdés, mert az ellenzéknek joga és kötelessége, hogy ezt ébren tartsa.

Mi örömmel üdvözöljük külügyminiszter úrnak a nyilatkozatát, mely szerint a kormányt nem lehet eltéríteni attól, hogy az autonómia-törekvéseket a kollektív jogok érvényesülésének a tendenciáját támogassa. Ebben mi támogatjuk a magyar külpolitikát. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage