István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt többször kifejtette véleményét már a szlovák alapszerzõdés parlamenti vitájában is. Nem írta alá a szlovák alapszerzõdést a Független Kisgazdapárt éppen azok miatt a kételyek miatt, amik aztán sorozatosan bekövetkeztek. Sajnos, bár ne lett volna nekünk igazunk. Nagyon szívesen korrigáltuk volna álláspontunkat, azonban nem véletlen, hogy nem tudtuk támogatni, mert tudtuk, hogy sorozatos gondokat fog okozni még a ratifikálás után is. Sajnos, az a véleményünk, hogy nem kerülnek ezek nyugvópontra. Kelemen András képviselõtársam felvetése sajnos jogos volt. Nem lehet elhallgatni azt, amit a szlovák parlament és a szlovák kormány elsõ embere ilyen határozottan, keményen és durván nyilatkozik, amely az ott élõ magyar kisebbséget, az ott élõ magyar pártokat nagyon komolyan érinti.

Mi megpróbáltunk mindent a békesség és a tárgyalások útján történõ segítség és a jó viszony kialakításáért. Az emberi jogi, vallásügyi és kisebbségi bizottság parlamenti képviselõi több alkalommal találkoztak a szlovák hasonló parlamenti képviselõtársaikkal, azok vezetõivel. Ott mindig szóban ígéretet kaptunk, hogy rendezõdnek a dolgok, azonban az ígéretek sosem váltak tettekre.

Én annak nagyon örülök, és a Független Kisgazdapárt nevében is támogatásáról biztosítom a kormányt és külügyminiszter urat, hogy a határon túli magyarok személyi, kulturális és közigazgatási autonómiáját támogatja. Ez az egyetlen lehetõség arra nézve, hogy a határon kívüli magyarok fenn tudjanak maradni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage