Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Kedves Képviselõtársaim! Amikor a sajtóban megjelent az ismeretes cikk, aminek értelmében 1995-ben, a kisebbségi önkormányzatok felállását követõen bizonyos nemzetbiztonsági megfigyelések történtek, a nemzetbiztonsági bizottság a soron következõ ülésén haladéktalanul magyarázatot kért a miniszter úrtól. A miniszter úr egy elõzetes tájékoztatást adott a bizottságnak, és közölte, hogy az ügyben minden részletre kiterjedõ vizsgálatot rendelt el. A bizottság ekkor úgy határozott, hogy a vizsgálat befejezését követõen visszatér az ügyre, és a maga részérõl állásfoglalást fog kialakítani.

Ezután a sajtóban bizonyos találgatások jelentek meg az üggyel kapcsolatban, amelyek most már a nemzetiségekkel szemben, illetõleg nemzetiségi vezetõkkel szembeni célirányos nemzetbiztonsági munkálatokról, megfigyelésekrõl, lehallgatásokról szóltak, ezek kapcsán pedig nemzetiségi vezetõk is és a kisebbségi jogok országgyûlési biztosa is megnyilatkozott, és aggodalmát fejezte ki a nemzetbiztonsági szolgálatok nemzetiségekkel kapcsolatos mûködésére vonatkozóan.

Én mint a bizottság elnöke úgy ítéltem meg, hogy a bizottság nem várhat a vizsgálat lezárulásával, és ezért közbensõ tájékoztatást kértem a miniszter úrtól, a bizottsági ülésre meghívtam a kisebbségi jogok országgyûlési biztosát is. A miniszter úr a tájékoztatást megadta, kérdések, észrevételek hangzottak el, vita bontakozott ki, amiben a kisebbségi jogok országgyûlési biztosa is részt vett, majd ezt követõen a bizottság egyhangú szavazással elfogadta a közbensõ jelentést.

Természetesen, a minden részletre kiterjedõ vizsgálat befejezõdését követõen a nemzetbiztonsági bizottság vissza kíván térni az ügyre, és a vizsgálat teljes anyagának áttanulmányozása után a maga részérõl az állásfoglalását ki fogja alakítani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage