Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Parlament! Csépe Béla képviselõtársam a Magyar Rádió Zenekara ügyében szólalt föl. Ehhez szeretnék kapcsolódni, hiszen volt egy kormányprogram, ami a következõ mondatot tartalmazza: a kormány szorgalmazza a nemzeti kultúra megismertetését a világgal. Ehelyett mi történik? A méltán híres Rádiózenekar csõd közelében van, az a Rádiózenekar, amelyet Klemperer és még nagyon sok híres mûvész vezényelt. Ugyanakkor ez a Rádiózenekar versenytársa az európai nemzeti rádiók saját zenekarának. De hasonló módon a Magyar Filharmóniai Társaság zenekara, a 146 éves zenekar szintén csõdben van.

Az a kérdés, hogy a kulturális minisztérium és a kormány kívánja-e ezeket a zenekarokat megmenteni. Az a kérdés, hogy be kívánja-e tartani a kormányprogramot, mert valóban lehet azt mondani, hogy ez nem egy lényeges ügy, nem egy országos ügy. Azonban milyen ország az, amelyik a nagy múlttal rendelkezõ zenekarjait tönkreteszi, milyen ország az, amelyik a millecentenárium évében azzal büszkélkedhet, hogy évtizedek óta nagy hagyományokkal rendelkezõ és egy európai kultúrába a magyar zenét bevivõ zenekarok életében egy sorsdöntõ változás lesz, és végsõ soron a csõd fenyegeti õket.

Mindkét zenekar fordult már a mûvelõdési és közoktatási miniszterhez, mindkét zenekar kérte a támogatását; sajnálatos módon a miniszter eddig nem kívánt vagy nem tudott reagálni. Ezért nemcsak az a kérdés, hogy megmentõdik-e ez a zenekar, hanem az is a kérdés, hogy a kulturális kormányzatnak van-e ilyen szándéka, hogy megmentse ezeket a zenekarokat. Köszönöm. (Taps.)

Megadom a szót Torgyán József frakcióvezetõ úrnak, Független Kisgazdapárt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage