Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Én annak ellenére, hogy a Független Kisgazdapárt frakcióvezetõje csak a választási gyõzelmük esetében helyezett kilátásba segítséget, látok esélyt arra, hogy a Magyar Rádió Ének- és Zenekara megmeneküljön. (Taps.)

Úgy gondolom, hogy közismert, hogy a nagy múltú Rádió Ének- és Zenekara a közelmúltban ismét felívelõ szakaszába lépett. Elég utalni az elmúlt közeli két óriási sikerû koncertjükre; módomban állt látni a Rádiózenekar lekötött külföldi koncertjeit, ezek között nagyon rangos fellépések is voltak, egyetértek tehát, hogy mindenképpen maradandó nemzeti érték ez, amelyet meg kell menteni.

(9.50)

Ugyanakkor a médiatörvény világosan rendelkezik a közmédia autonómiájáról. A rádió kuratóriumának és kinevezendõ elnökének kell eldöntenie azt, hogy milyen közrádiót képzel el, és hogy a jelenlegi viszonyok között fenn tud-e tartani és milyen zenekart tud fenntartani.

A médiatörvény erre nézve két lehetõséget is biztosít. Egyfelõl a 78. § (1) bekezdésében lehetõséget ad a mûsorszolgáltatási alapból történõ támogatásra, másfelõl, a 75. § (2) bekezdése szerint a Magyar Rádió Részvénytársaságot az Országgyûlés mûvészeti együttesek támogatása címén költségvetési támogatásban is részesítheti. Ehhez majd a költségvetési vita során kérni fogom képviselõtársaim, ellenzéki képviselõtársaim támogatását is.

Nem igaz, hogy a kormány, illetõleg a minisztérium nem óhajt reagálni ezekre a segélykérésekre. A Budapesti Filharmóniai Társaság képviselõivel több ízben tárgyaltunk, és az elmúlt idõszakban 11 millió forint rendkívüli segítségben részesítettük õket, a további tárgyalások folynak. Miniszter úrnak szándékában áll kinevezni egy különbizottságot a Magyar Rádió Ének- és Zenekara ügyének megvizsgálására. Ha másképpen nem megy, akkor a rádiótól leválasztva, de meg fogjuk menteni ezt a zenekart. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage