Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A közoktatási és az önkormányzati törvény értelmében a közoktatási feladatok ellátása az önkormányzatok feladata, nem azt írja elõ a törvény, hogy hány intézményt kell fenntartaniuk, hanem azt, hogy el kell látniuk a feladatot. Ha egy önkormányzat intézményt kíván bezárni és ezt a jogszabályi kereteken belül teszi, akkor a miniszter úr nem léphet fel ez ellen jogszerûen. Ennek ellenére a miniszter úr és a minisztérium az 1100 éves évfordulótól függetlenül szeretné a közoktatási intézményrendszert megõrizni.

Csak példaként szeretném megemlíteni azt is, hogy egyébként Székesfehérvárott a múlt héten vagy két héttel ezelõtt négypárti, a parlamenti patkó túloldalán ülõ négy párthoz tartozó képviselõk szavazatával - többek között MDF-es és kisgazdapárti képviselõk szavazatával - zártak be három darab iskolát.

(10.10)

Ami a Budatétényi Általános Iskolát érinti: ez húsz évvel ezelõtt, eleve minthogy sok gyerek volt, átmeneti megoldásnak épült, egy tûzveszélyes faépület volt, most, amikor kevés gyerek van, ezt az ideiglenes épületet el akarják bontani, és ehhez az iskolát megszüntették. Egész osztályokat helyeztek át más iskolákba, szó sem volt osztályok szétszórásáról, tehát jelen pillanatban egy tulajdonképpen tûzveszélyességi okból tarthatatlanná vált épület megszüntetésérõl van szó.

Ami pedig azt illeti, hogy az önkormányzatok kezdeményezték, hogy a pedagógusok mondjanak le a közalkalmazotti státuszukról, tisztelt képviselõ asszony, szeretném megjegyezni, hogy az önök által elfogadtatott 1993. évi közoktatási törvény teszi lehetõvé azt, hogy ne csak közalkalmazottak oktassanak az iskolában, a jelenleg beterjesztés elõtt álló közoktatási törvénymódosítás ezt kizárná, hogyha erre a napirend elõtti vitára nem került volna sor, most is tíz perccel közelebb lennénk ahhoz, hogy ilyet az önkormányzatok ne tehessenek meg. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage