Kiss Róbert Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS RÓBERT (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Az általunk benyújtott törvényjavaslat a szabadtéri reklámhordozókról négy párt képviselõjének a javaslata. Zsigmond Attilának, az MDNP-bõl, Tirts Tamásnak, a Fideszbõl és a jelenleg itt nem lévõ Hajdú László képviselõ úrnak, az MSZP- bõl, aki betegsége miatt kénytelen távol lenni ma.

Mirõl is szól ez a törvényjavaslat? Azt hiszem, ez az egyik legfontosabb része az indokolásnak, hogy nevével ellentétben nem a reklámtevékenységrõl, nem az összes reklámtevékenységrõl szól, mindössze egy szûk körre korlátozódik ez a javaslat. Ez elsõsorban a védett természeti területek, a védett természeti értékekkel kapcsolatos reklámhordozókról, a mûemlékvédelmi, az építészeti és egy egészen kis részében közlekedésbiztonsági kérdéseket érint. Ezen túl, ami még szóba kerül e törvényben, az a tájvédelem kérdése. Legalább annyira fontos, hogy mirõl nem szól ez a törvényjavaslat, mert azt hiszem, ez jelenti azt, hogy a tervezetként már sokszor vitatott, de törvényjavaslatként még nem vitatott és a reklámról szóló törvényben szabályozott kérdéseket nem érinti. Ugyanis nem szól a médiákban megjelenõ reklámokról, a sajtóban megjelenõ reklámokról és a reklámozandók körérõl, így a dohányról, szeszesitalról és egyéb más vitákat kiváltó témákról.

Miért nyújtottuk be e javaslatot? Azt hiszem, hogy itt az az idõpont, amikor még szabályozható tulajdonképpen ezekre a területekre elhelyezendõ reklámoknak a sorsa, és még mindig jobb elõre szabályozni ezt a kérdést, mint a késõbbiek során már meglévõ helyzettel szembekerülni. Még idetartozik, hogy a fejlett országokban is törvény szabályozza, tehát ezért javasoltuk mi ennek a törvényszintû megjelenését. Még egyszer utoljára hadd mondjam, hogy ez nem sérti az elõkészületben lévõ, vagy igyekeztünk úgy megalkotni, hogy ne sértse az elõkészületben lévõ (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) reklámról szóló törvénynek a részeit. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage