Szabó Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az önkormányzati és rendészeti bizottság 1996. május 22-ei ülésén megtárgyalta az 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló, T/2458. számú törvénytervezet általános vitára való ajánlását. A bizottság egyetértett abban, hogy a törvénytervezet az önkormányzatok számára igen fontos javaslat, hiszen azokat a kötelezettségeket határozza meg, amelyeket a helyi önkormányzatoknak teljesíteniük kell. Az önkormányzatok tulajdonosként, fenntartóként és munkáltatóként vesznek részt a közoktatási folyamatban, s a törvények az önkormányzatok feladatvállalásáról rendelkeznek e területen.

A törvényjavaslat a közoktatási szolgáltatást áttekinthetõvé, mérhetõvé és tervezhetõvé teszi. A törvényjavaslat újdonságként meghatározza a közoktatás finanszírozásának elveit is, s a százalékos meghatározás bizonyos biztonságot nyújt ahhoz, hogy az önkormányzatok megtervezzék, hogy milyen módon, milyen keretek között tudják ellátni e feladatokat.

A bizottságban több kérdésrõl vita bontakozott ki. Így a tanári óraszámemelés bevezetésének idõpontjáról, a közoktatási fejlesztési terv intézményi hovatartozásáról. Több képviselõ jelezte, hogy módosító javaslatot fog a fenti témákban benyújtani.

A bizottság felhívta az elõterjesztõ figyelmét, hogy ügyeljen arra, hogy a törvénytervezet és a módosító javaslatok összhangban legyenek a felsõoktatási, a szakképzési, az önkormányzati, bizonyos munkajogi törvényekkel és az alkotmánnyal.

A bizottság végül a törvénytervezetet általános vitára egyhangúlag alkalmasnak találta és általános vitára javasolta. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage