Kristyánné Aknai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 1996. május 22-ei ülésén megtárgyalta a Ház elõtt lévõ törvényjavaslatot, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló javaslatot. Általános vitára alkalmasnak ítélte, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással.

Korábban bizottságunk nem volt kijelölt bizottság e törvény vitájában, de kérésünkre ezt a lehetõséget megkaptuk. Kértük ezt a lehetõséget, mert illetékes bizottságnak tartjuk magunkat, hiszen a közoktatási törvény több olyan területtel is foglalkozik, amely bizottságunk feladatkörébe tartozik.

Fontosnak tartjuk e területek között a gyermeki jogok nemzetközi egyezményekben megfogalmazott maradéktalan érvényesülését. A törvényjavaslat igyekszik eleget tenni ezekben a nemzetközi egyezményekben megfogalmazott feladatoknak. Kiemeli az információhoz való jutás jogát, valamint a szabad véleménynyilvánítás jogát, és e jogokat kiterjeszti, és megadja a lehetõséget a szülõknek is.

Fontosnak tartom, hogy a tanulók életkori sajátosságaik figyelembevételével az õket érintõ kérdésekben véleményt nyilváníthatnak, véleményük meghallgatása és figyelembevétele nélkül sem szülõ, sem pedagógus nem dönthet sorsukat befolyásoló kérdésekrõl, eseményekrõl.

Külön szeretném kiemelni a fogyatékos gyermekek különleges jogait. Hiszen a testi, érzékszervi, értelmi fogyatékos gyerekek, a hátrányos helyzetû gyerekek különleges jogokat élvezhetnek, és szükséges is, hogy ezeket a jogokat megkapják.

Feladatunknak érezzük a törvény tárgyalása menetében a nemzeti és etnikai kisebbségek oktatásáról szóló területet is. Errõl a részletes vitában képviselõtársaink szólni kívánnak, vizsgálva az oktatási és a kisebbségi törvény szinkronját.

Bizottságunk feladatkörébe tartozik a hit- és vallásoktatás, valamint az egyházak mint fenntartók által irányított oktatási intézmények helyzete is. Ezek feltételrendszerét szintén szeretnénk áttekinteni.

Szólni kívánunk az esélyegyenlõség érdekében a kistelepülések oktatási intézményeinek helyzetérõl is.

Nagyon fontos és hosszú távra szóló törvény tárgyalását kezdjük ma meg. A törvényjavaslat benyújtását, mint hallottuk az elõterjesztõtõl is, hosszú egyeztetési folyamat elõzte meg. A törvény vitájában is igyekszünk élõ kapcsolatot teremteni azokkal a társadalmi szervezetekkel, szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, ezek között a kisebbségi önkormányzatokkal és egyházak oktatási szakembereivel, akik a törvény tökéletesebbé tételét segíthetik. Reméljük, hogy egy hosszú távra szóló, az oktatás stabilitását biztosító törvényjavaslat kerül elfogadásra a Ház elõtt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(13.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage