Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Köztársaság Alkotmánya 40/B. § (1) bekezdésében foglaltakat, miszerint a fegyveres erõk - két kivételtõl eltekintve - csak az Országgyûlés elõzetes hozzájárulásával léphetik át az államhatárokat, ön vitathatatlanul és egyértelmûen megsértette. Megsértette, mert magyar harci gépek az Országgyûlés tudomása és elõzetes hozzájárulása nélkül hajtottak végre rakétalövészetet május 16-án Lengyelországban.

Súlyosbítja az alkotmánysértés tényét, és újabb alkotmánysértést jelent, hogy miniszter úr errõl azután sem tájékoztatta az Országgyûlést, miután az a tudomására jutott. Legújabban pedig az is kiderült, hogy Ausztriában is történt országgyûlési engedély nélküli magyar csapatmozgás. Mindezt betetézi, hogy miniszter úrnak az országgyûlési hozzájárulásra vonatkozó késedelmes elõterjesztése miatt már lekötött külföldi gyakorlatokon való részvételünk is meghiúsult, és ezáltal milliós nagyságrendû kára keletkezett az országnak.

Mindezek pedig azután történtek, hogy miniszter úr elõzõleg egy ízben már megígérte, hogy az elmondottakhoz hasonló esetek a jövõben nem fognak elõfordulni. A honvédelmi törvény 12.§ (1) bekezdése szerint a miniszter felelõs a honvédség törvényes mûködéséért.

Miniszter úr azóta elhangzott nyilatkozataiból úgy látszik, hogy nem érzi át e mulasztások politikai, jogi és szakmai súlyát. Az a lemondási színjáték, amit az ellenzék nyomására a miniszterelnök úrral bemutattak, miszerint ön felajánlja lemondását, de a miniszterelnök azt nem fogadja el, nem helyettesítheti a valódi felelõsség vállalását.

Milyen példát mutat, miniszter úr, a tiszteknek és a honvédeknek? Hogyan lehet ezek után jogszabálysértésért felelõsségre vonni valakit a honvédségnél, ahol pedig szigorú elõírások vannak, ha a miniszter magának az alkotmánynak a megsértéséért sem vállalja a felelõsséget?

Kérdezem ezek után, hogy a háromszoros alkotmánysértést és a hivatkozott anyagi kárt követõen, le kíván e mondani miniszteri pozíciójáról? (Taps a jobb oldalon.)

(13.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage