Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Ön azt kérdezte, hogy milyen következtetéseket vontam le a MiG-ek lengyelországi hadgyakorlatából. Ezekre válaszolok, és a legutolsó kérdését is érinteni fogom. Mindenekelõtt azt szeretném elmondani, hogy teljesen igaza van, a honvédelmi miniszternek úgynevezett törvényességi felügyeleti kötelezettsége van a Magyar Honvédséggel szemben.

Ez a jogkör érthetõ okokból a törvénytelenségek megakadályozására, illetve egy esetlegesen észlelt törvénysértés megszüntetésére irányul, ezt a kötelezettségemet teljesítettem akkor, amikor tudomásomra jutott egy mások által elindított gyakorlat parlamenti engedély nélküli megtartása. Akkor ennek a gyakorlatnak a leállítására intézkedtem, illetve a kintlévõ magyar kontingens hazarendelésére.

Kettõ: a parlamenti hatáskörhöz kötött gyakorlatok végrehajtásának engedélyeztetési mechanizmusa 1989. óta, az akkori 40/B. § elfogadásának idejétõl nem megfelelõ, ezért egy olyan honvédelmi miniszteri utasítást adtam ki, amely a következõképpen szól: "A Magyar Honvédség parancsnoka, illetõleg a jogkörében eljáró szolgálati elöljáró a honvédelmi miniszternek írásban jelentse az útba indítást megelõzõen legalább 15 nappal a Magyar Honvédség azon csapatai, alegységei tervezett mozgását, amelyek gyakorlat, kiképzés, csapatlátogatás, bemutató végrehajtása céljából az államhatárt átlépik. A tervezett érkezés napját megelõzõen legalább 15 nappal azon külföldi fegyveres erõkhöz tartozó csapatok, alegységek mozgását, melyek feladataikat a Magyar Köztársaság területén hajtják végre." Az említett bekezdés szerinti jelentés tartalmazza a csapatok megnevezését, létszámát, fegyverzetét, technikai eszközeit, a feladat célját, továbbá - és ez a leglényegesebb - az államhatár tervezett átlépésének jogi alapjait. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) A rendelkezésemre álló idõ elfogyott, az utolsó egy percben folytatom.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage