Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök asszony! Kedves képviselõtársaim! (Bekiabálás balról: Lehetne valami más témát?) Lehet, hogy unalmasnak tûnik egy ilyen kérdéssorozat kormánypárti képviselõk számára, mégis azt kell mondanom, hogy nem véletlen, hogy aki egy kicsit is a jelen század magyar eseményeibe visszatekint, az tudhatja, hogy egy ilyen jellegû alkotmánysértés az országot egy más szituációban egy nagyon nehéz helyzetbe hozta és hozhatja a jövõben is, ezért rendkívül érzékenyek vagyunk erre. Egy olyan országban, ahol annak idején egy háborút meg lehetett üzenni a parlament megkérdezése nélkül, igaz, hogy ez késõbb halálos ítélettel végzõdött, de mégis, egy ilyen országban sokkal neuralgikusabb kérdés az, hogy mikor és milyen mértékben lehet megkerülni, és hogyha most ott tartunk, hogy az alkotmány a hibás, mert ilyeneket elõír, nosza cseréljük ki az alkotmányt, azt hiszem nagyon rossz úton járunk.

Van ennek a kérdésnek, amit már délelõtt is felvetettem, egy olyan aspektusa, hogy ezeknek a repülõgépeknek át kellett menni más országok légtere fölött is.

(14.00)

Elfogadom és hihetõnek tartom erre azt a választ, hogy ilyen esetekben nem szükséges, hogy a miniszter személyesen a másik ország miniszterét kérje fel arra, hogy engedje meg átrepülni például Szlovákián vagy Ukrajnán. Nem tudom hogy jutottak Lengyelországba, de biztos, hogy nem alagúton mentek ezek a MiG- ek. Repüljenek át fölöttük, hanem bizonyos szinten fordítva is áll ez a kérdés, hogy az ilyen hadgyakorlatok esetében mi történik a hazánk légterébe berepülõ gépek esetében, ugyanis hogyha ez alacsonyabb szinten elintézhetõ kérdés a ki- és a berepülés, szeretném a miniszter úrtól tisztelettel megkérdezni, mi a garancia arra, hogy egy ilyen berepülés esetén tájékoztatják a minisztert, ha kirepülés esetén nem tartják ezt indokoltnak és mi a magyarországi biztonsági garancia arra, hogy egy ilyen berepülés alkalmával esetleg olyan berepülés történik, amelyrõl a kormány tudta nélkül sokkal súlyosabb következmények is adódhatnak, mint egy egyszerû hadgyakorlat történne, éleslövészet, hanem ha ez történetesen tényleg élesben megy, akkor mi újság van. (Taps jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage