Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! A múlt év végén fogadta el a Ház a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló törvényt.

A törvény egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a természeti területek védettségi szintjének megõrzése érdekében, ahol ez feltétlenül szükséges, a védett területeket a nemzeti parkok részére meg kell vásárolni, hogy kezelõi és egyben tulajdonosai lehessenek ezen területeknek.

Információim szerint országosan közel 180 ezer hektár olyan terület van, amelyek az úgynevezett Természetvédelmi Alapba kerültek a földalapok elkülönítése során. Az idei költségvetés 500 millió forintot különített el erre a célra, ami - ismerve az emelkedõ földárakat - nagyon kevés, de még ezt a pénzt sem kapták meg az érintettek mind a mai napig.

A Kiskunsági Nemzeti Park adatait közelebbrõl is tanulmányoztam. A Nemzeti Park vezetõi már három éve megegyeztek területükön a szövetkezetekkel és szakszövetkezetekkel a földkijelölésekrõl, s arra várnak a gazdaságok, hogy a megegyezés szerint kártalanításuk megtörténjen és átadhassák a Nemzeti Park tulajdonába a területeket. Ezek olyan földek, amelyek gazdálkodásra értéktelenek, ám a táj arculata, valamint a védett növények és állatok megõrzése szempontjából nagyon értékesek.

A Kiskunsági Nemzeti Park elsõ lépésként 9170 hektár területet szeretne megvásárolni mintegy 42 ezer aranykorona értékben, amelyhez a földárveréseken szokásos induló licitárat, 3000 forintot számolva 126 millió forintra lenne sürgõsen szüksége.

(15.00)

Kérdezem a tisztelt államtitkár asszonyt, mikor kapják meg a nemzeti parkok a költségvetésben biztosított összeget, hogy végre kifizethessék a szövetkezeteket, és teljes jogú gazdái lehessenek ezen értékes területeknek. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage