Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! Miniszter Úr! Egy átalakulóban lévõ gazdaságban, a szocialista struktúra lebontása miatti nehézségek közepette a reálfolyamatok megújítása, a kutatás-fejlesztés, az innováció a felemelkedés záloga. Sajnálatos módon hazánkban ez nem kifejezetten ennek az elvnek megfelelõen alakul. Az ipar átalakulása, a mûszaki fejlesztés visszaszorulását, intézményeinek és személyi állományának jelentõs csökkenését és ezzel párhuzamosan a találmányi bejelentések számát is 5 év alatt kevesebb mint egyharmadára csökkentette. Több olyan panaszos levél is érkezik, amelyben a feltalálók panaszolják a lassú és rugalmatlan ügyintézést, a szigorú - egyébként az európai eljárásnak megfelelõ - alaki követelményeket, és az ezek miatt szükséges közremûködõk rendkívül magas árait.

Természetes, hogy e kérdések nagy része nem róható fel a Magyar Szabadalmi Hivatalnak, de ugyanakkor az is látszik, hogy a jelenlegi gyakorlat, a költségek növekedése korlátozott, vagy teljesen hiányzó anyagi erõforrásaik miatt sok feltalálót visszatart a találmányok szabadalmaztatásától. Ezért a Magyar Demokrata Néppárt indokoltnak látja, hogy a Szabadalmi Hivatal szellemi és tárgyi infrastruktúrájának felhasználásával, a magyar feltalálók egyesületének támogatásával alakítson ki egy jelentõsen alacsonyabb mértékû anyagiakat igénylõ, az egyéneket kiszolgáló tanácsadó, indokolt esetben a szabadalmi eljárást is megfinanszírozó szervezetet. Ennek fedezetét ha a hivatal nem tudja kigazdálkodni, javasoljuk az OMFB külföldi szabadalmaztatások támogatására létrehozott alapjából, vagy más tárgyi alapítványokból megteremteni a hazai feltalálók esélyegyenlõségének megteremtésére.

Kérem a miniszter úr szíves állásfoglalását, hogy e témában, saját hatáskörében szándékozik-e és milyen lépéseket megtenni?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage