Dunai Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DUNAI IMRE ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Egyetértek dr. Szabó Iván képviselõ úrral abban, hogy hazánkban a nyitott piacgazdaságra való áttérés a kutatás, mûszaki fejlesztés területét kedvezõtlenül befolyásolta. Azzal is egyetértek, hogy a magyar nemzetgazdaság növekedési pályára állítását csak a termelõ és szolgáltató ágazatok teljesítõképességének és versenyképességének megerõsítésével lehet elérni. Ebben meghatározó szerepet játszik az innováció. Az innováció erõsítésében megalapozó szerepe van a K+F-tevékenységnek, valamint a humán erõforrás-képzésben, -fejlesztésben rejlõ lehetõségek kiaknázása.

A kutatás-fejlesztés viszonylag szûk, de sajátos területe a feltalálók tevékenysége. A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi 33. törvény idén január 1-jén hatályba lépett rendelkezései összhangban állnak az Európai Unióval való társulási megállapodásban vállalt kötelezettségeinkkel, amelyek rögzített harmonizált szabadalmi eljárási rendet és ütemet írnak elõ.

(15.20)

Ennek egyoldalú gyorsítása részben a nemzetközi kötelezettségek tiszteletben tartása, részben a hazai bejelentõk jogbiztonsága, illetve a külpiaci hasznosítás elõkészítésének idõszükséglete miatt alig lehetséges. Az alaki követelmények betartása pedig a magyar szabadalmak értékállóságának szükséges feltétele.

A tavaly elfogadott szabadalmi törvényhez kapcsolódó díjrendelet Európában kivételes módon a feltaláló egyéni bejelentõk bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és kinyomtatási díjaira csakúgy, mint az elsõ öt év fenntartási díjaira 75%-os kedvezményt biztosít, a további 6-10 év között e kedvezmény 50%-os. Alapesetben tehát mintegy három év alatt tizenötezer forint hatósághoz befizetett igazgatási, szolgáltatási díjért megbízható európai színvonalú magyar szabadalomhoz lehet jutni. Az Európai Unió országaiban tavaly végzett felméréseknek eredményei hazánkban is relevánsak, a nemzeti hatóság eljárási díjainak mintegy 3-5-szörösét teszi ki a képviseleti szerveknek fizetendõ honorárium költsége.

A Magyar Szabadalmi Hivatal a közszolgálatiság jegyében eddig mûködõ ingyenes konzultációs és szaktanácsadási tevékenységet ez év közepén helyezi a megerõsített ügyfélszolgálati keretek közé. Az iparjogvédelemmel kapcsolatos jogvitás ügyekben a szabadalmazhatósági és díjazási kérdésekben megbízással, vagy bírósági megkereséssel záros határidõn belül szakértõi vélemény kérhetõ a 79/95-ös IKM-rendelet alapján. A feltalálói tevékenység háttérbe szorulásában alapvetõen meghatározónak ítéljük a K+F-intézmények, a gazdasági társaságok, a vállalkozók tõkehiányát.

Forráshiány részleges feloldása érdekében '92-tõl nyilvános pályázati keretek között támogatási lehetõséget biztosítunk a magyar találmányok külföldi bejelentéséhez. Ennek is tulajdonítható, hogy a külföldön bejelentett találmányok száma a hazai bejelentésekhez képest csak kisebb mértékben csökkent. A pályázati titkárság a Magyar Szabadalmi Hivatal szellemi és tárgyi infrastruktúrájára támaszkodva mûködik. A döntést pedig a szakértõi vélemények figyelembevételével egy független bírálóbizottság hozza. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szükségesnek ítélte a pályázati rendszer továbbfejlesztését, amelynek kialakítása az érdekeltekkel folyamatban van.

A képviselõ úr által is szükségesnek tartott esélyegyenlõség a kutatás- fejlesztésben - véleményem szerint - csupán a normatív szabályozás keretei között biztosítható. A mûszaki fejlesztés és kutatás környezeti feltételeinek javítását, az állami irányítás fejlesztését mi is szükségesnek tartjuk, figyelembe véve a változó állami feladatokat, a kamarák lehetõségeit, továbbá a különbözõ egyesületek, egyesülések, társaságok, szakmai szervezetek növekvõ szerepét.

Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság, valamint a Magyar Feltalálók Egyesülete olyan kezdeményezésekkel kereste meg a tárcát, amelyek szellemisége találkozik a képviselõ úr által felvetettekkel. Az elgondolások megvalósítását az érdekeltekkel együttmûködve megkezdtük.

Kérem képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy az interpellációra adott válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps bal oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage