Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az agrárágazat általában, néhány szakágazata különösen energiaigényesnek mondható, ezért az energiahordozók árváltozására a termelõi kör mindig érzékenyen reagál. Ameddig a mezõgazdasági árak megállapítása hatósági feladat volt, az ilyen központi áremelkedések kihatásait a következõ évi termelõi árak kialakításánál figyelembe vették.

A piacgazdaságra való áttéréssel a hatósági árak megszûntek, a termelési költségeket a keresleti-kínálati viszonyok függvényében kialakuló értékesítési árakban lehet elismertetni, természetesen túltermelés esetén - amivel nem értek egyet -, hanem értékesítési nehézségek esetén ennek nagyon kicsi az esélye. Tehát az energiaárak emelése drágítja a mezõgazdasági termelést is, és ez vagy megjelenik a termelõi árakban és a piaci árakban, sikerül elfogadtatni, vagy nem.

(15.30)

Ebbõl a szempontból az interpellációval érintett Csongrád megyei térség az országos átlaghoz képest még kedvezõbb helyzetben volt az idén, mivel az itt jelentõs arányt képviselõ primõráruk, kertészeti termékek áraiban nagyobb lehetõség volt - az elmúlt hónapok piaci árai mutatták - az emelkedõ ráfordítások elfogadtatására. Természetes azonban, hogy azon termékeknél, amelyek nem adhatók el, amiket ön talán túltermelésnek nevezett, a jövõben sem lesz lehetõség arra, hogy a felmerült - különösen többletköltségeket -, az árakban megtérítsék.

Az utóbbi idõben azonban több tényezõ együttes hatására a mezõgazdaság árpozíciója némileg javult, a termelõi felvásárlási árak a korábbi évektõl eltérõen emelkedtek. De ezzel a mezõgazdaságban korábban felhalmozódott árhátrányból fakadó problémák nem szûntek meg. Ezek enyhítésére a mezõgazdaságban széles skálájú támogatási rendszert mûködtetünk, amely az alacsonyabb árszínvonalból keletkezõ árhátrány jövedelemkiesést mérsékli.

A korábbi kettõs gázolaj árrend súlyos visszaélésekre vezetett, ezért mindenképpen megszüntetendõ volt. Az energiafelhasználáshoz közvetlenül támogatás nem kapcsolódik, a gázolaj termelõi felhasználása esetén a fogyasztói árban lévõ fogyasztási adó elmúlt évi 50%-ával szemben 70%-os, literenként mintegy 24 Ft-os adó visszatérítés formájában történõ visszaigénylésre van lehetõség. E preferencia ez év januárjától a mezõgazdasági termelõn és az erdõgazdálkodón kívül a tehéntartókra és a haltermelõkre is kiterjed. Én kompenzációt nem tervezek, de azt szeretném elérni, hogy a jövõ évi támogatási rendszer és adórendszer támogatásánál ezt az adó visszaigénylési lehetõséget szélességében és mélységében is, tehát minél több termelõre minél nagyobb összegben sikerüljön kiterjeszteni; de ez végsõ soron a parlament kezében van, a parlament fogja ezeket a törvényeket megtárgyalni és megszavazni.

Tisztelt Képviselõtársam, Tisztelt Országgyûlés! Kérem a fentiek alapján válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage