István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésemet köztudott tények indokolják. A magyar népesség drámai gyorsasággal történõ fogyása. A társadalom elöregszik, egyre kevesebb az élveszületés, felbomlóban van a klasszikus értelemben vett család, aggasztó a népegészségügyi állapot. A szegénység visszahozta sajnos a pusztító tbc-t is. A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének legújabb számításai még konkrétabban támasztják alá kérdésemet.

1

(16.00)

Az ezredfordulót követõ második évtized végére a népesség száma 9 millió 483 ezer lesz, ez 827 ezerrel kevesebb, mint az 1993. január 1-jei adat. Az évenkénti természetes fogyás 2010-tõl folyamatosan emelkedni fog, éves átlagban meghaladja a 40 ezer fõt. 2040-re csupán 8 millióan leszünk, magyarok. Ami a népesség gazdasági aktivitását illeti, tragikus arányeltolódások várhatók. 2020-ra a lakosság csaknem 22%-a, tehát több mint 2 millió 74 ezer ember 60 évesnél idõsebb lesz. Velük szemben a munkaképesek aránya nem éri el az összlakosság 54%-át.

A ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók száma a 4,2 milliót sem fogja elérni. Ennek az aktív korosztálynak kell eltartani a társadalom egészét.

Mindezek után kérdezem államtitkár úrtól, van-e kiutat mutató demográfiai stratégiája a Horn-kormánynak. Várom szíves válaszát. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage