Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Köszönöm. Tisztelt Ház, tisztelt Képviselõ úr! Csak röviden szeretném ismertetni, hogy az erdõgazdaságok mintegy 11 erdei kisvasutat mûködtetnek 200 km hosszban, és az állam a 100 millió Ft-os mûködéshez 58 millió Ft-tal járul hozzá. Nagyon fontos érdeknek tartjuk a turisztikai hasznosítást, hiszen ezeknek a vasutaknak a többsége ma már gazdasági feladatokra nem alkalmas, és így üzemeltetésre sem alkalmas egyéb szabályok betartását is figyelembe véve.

A kisvasutaknak a hossza sajnos az országban a korábbi 2000 km-rõl néhány száz km-re csökkent. Ezt egy sajnálatos dolognak tartom, épp a turisztikai felhasználási lehetõségeket illetõen. Vannak olyan kezdeményezések is, amikor bõvül ez. Például Zalában most 8 km hosszban tervezik összeköttetést, új vasútnak az építését. (sic!) A Kisvasút Napján én is részt vettem de én Somogyban, Mesztegnyõn, mert ott is van kisvasút, és együtt tettünk a Közlekedési Minisztérium illetékeseivel fogadalmat arra, hogy amit lehet, azt megmentünk. Korábban ugyanilyen gondjaim voltak nekem is képviselõként a körzetem kisvasútjának megszüntetése, vagy tervezett megszüntetése miatt.

Ami a konkrét kérdését illeti, sajnos két éve lett leállítva gazdasági okok miatt, és valóban az Ipoly Erdõ Rt. gazdasági okok miatt nem kívánta mûködtetni. Akkor elkezdõdött a vállalkozóknak a felkutatása és készség volt, amely most is megvan, hogy aki üzemeltetni tudja, annak át kellene adni. Tekintettel arra, hogy képviselõ úr már többször felszólalt, eljárt ezekben az ügyekben, most is segítségét nagyon szívesen vesszük és a felszólalásunkkal párhuzamosan felkértem az Ipoly Erdõ Részvénytársaság vezérigazgatóját, hogy az ÁPV illetékesével és önnel hármasban tanácskozzanak arról, hogy milyen feltételekkel és milyen módon lehetne átadni a közben jelentkezõ vállalkozó részére, hogy maga a vertikum mûködjön és megmaradhasson. További segítségét és válaszom tudomásulvételét kérem. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage