Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az energiaárak emelkedésérõl az elõbb elmondtam a véleményem, meggyõzõdésem, hogy egységes energiaárak kellenek és meggyõzõdésem, hogy ezek csak akkor épülhetnek be a mezõgazdasági termékekbe, ha olyan árukat és annyit termelünk, olyan minõségben, amelyek jól eladhatók. Az ön kérdését engedje meg, hogy két részre bontsam. Valóban igaz, hogy a sertés ára tûrhetetlenül alacsony színvonalra csökkent, s ennek megoldására ezen a héten várható egy olyan rendelkezés, amely segít levezetni ezt a többletet, de emlékeztetném önt arra, hogy tavaly és tavalyelõtt szerzõdés nélkül, minõségi követelmények nélkül, jelentõs mértékben növekedett a sertésállomány, úgyhogy amit ön mond, hogy nincs sertés, nem felel meg az én tapasztalataimnak. Jelentõs mértékben növekedett a kocaállomány.

(16.20)

A kedvezõ helyzetet arra használhatták volna a termelõk, hogy jó minõségû árut állítsanak elõ, csak szerzõdéses rendben, nem pedig pont az ellenkezõjét, mint amit mind a ketten tapasztaltunk.

A búzánál eltérõ a helyzet attól, amit ön mondott. Ön azt írja a kérdésében, hogy 1000-1200 forint/mázsa. Én egyetlenegy termelõt hallottam az elmúlt hónapok során, aki ennyiért odaadta a búzáját, úgyhogy azt hiszem, õ most egy negatív rekordot állított fel. Az a helyzet, hogy olyan mértékben emelkedik a gabona termelõi ára a világpiaci árak következtében, ami a kenyér árát és az állattenyésztést is kedvezõtlenül befolyásolhatja, tehát nem egységes ebbõl a szempontból az álláspont. Meggyõzõdésem, hogy állami támogatással és egy szerzõdéses piaci rendben (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) tudjuk csak elérni azt, amit ön kért kérdésében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage