K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! A hegyközségekrõl szóló 1994. évi CII. törvény hibái kezdenek megmutatkozni a gyakorlatban egyes hegyközségeknél. A törvény érthetõen kimondja, hogy termelõ az, aki árutermelõ, szõlõt mível, felvásárló pedig az, aki borászati feldolgozás céljából szõlõt vagy nem palackozott bort vásárol. Mégis felvásárlónak minõsülnek azok a termelõk is, akik saját maguk dolgozzák fel a termésüket. Õk mind a két részrõl járó hegyközségi hozzájárulást kötelesek megfizetni. Ez az egyik.

A másik: szerintem helytelen gyakorlat, hogy egyes hegyközségeknél a termelõk hozzájárulásának alapját úgy képezik, hogy a szõlõültetvény mellett lévõ ház, udvar és melléképület területét is beszámítják, holott ezeken a területeken szõlõmûvelést nem folytatnak.

Mindezek alapján tisztelettel kérdezem a miniszter úrtól: egyetért-e azzal, hogy a hegyközségek a termelõt felvásárlónak minõsítsék?

A másik kérdésem pedig az, hogy elfogadhatónak tartja-e, hogy egyes hegyközségek termelõk által lakott épületeknek udvara után is hegyközségi díjakat, illetve hozzájárulást fizessenek? Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage