Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évek, mondhatni évtizedek állandó pénzügyi forráshiánya az egészségügyben, az ágazati árrobbanás, a lakosság rendkívül rossz egészségi állapota, a kényszerû szerkezetváltás komoly finanszírozási gondokat, területi egyenlõtlenségeket, helyenként súlyos mûködési zavarokat hoztak létre az egészségügyi intézményekben, így a kórházakban is. Tüneti kezelésként a mûködõképesség fenntartását, a kirívó egyenlõtlenségek kezelését, a teljesítményelvûség részbeni érvényesítését szolgálta az intézmények finanszírozását szabályozó tavalyi kormányrendelet, mely már megszületésekor is ellentmondásos volt, mivel kényszerhelyzet hozta létre.

Az elmúlt idõszakban bebizonyosodott, hogy nem tükrözi hûen az egyes kórházakban folyó szakmai munka színvonalát, de a gazdálkodás hatékonyságát sem. A kormányrendelet részét képezõ intézeti szakmai szorzók a vidéki városi kórházakat indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozták, most már a színvonalas betegellátást gazdaságosan nyújtó intézeteket is, egyben a környéken élõ állampolgárokban az igazságtalan másodrendûség érzését keltették.

Az egészségügyi szerkezetváltás, kapacitás-felülvizsgálat és mûködési minimumfeltételek megteremtése után - illetve inkább azzal párhuzamosan - ezen hátrányos szorzók megszüntetése a bevezetõben elmondottakon túlmenõen is indokolt lenne. Számíthatnak-e erre az érintett kórházak, a betegek és az egészségügyi dolgozók? Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage