Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nehogy kifussak az idõbõl, rögtön a végén kezdem: természetesen szándékunkban áll ezeknek a szorzóknak a megszüntetése. Képviselõ úr is tudja, hogy a fekvõbeteg-ellátás teljesítményelvû finanszírozását annak idején úgy vezették be, hogy elõtte nem volt mód különbözõ feltételek, eltérõ feltételek kiegyenlítésére. Ennek következtében ama bizonyos intézményi saját ár alkalmazása kapcsán öt- hatszoros, esetenként még ennél is nagyobb különbségek alakultak ki az egyes intézmények díjazása között.

A kiegyenlítésre többféle elképzelés született. A felzárkóztatás azonban nem járt együtt a többletforrásoknak a megteremtésével. Ezért egy olyan megoldást kellett 1995-ben választani, hogy ugyan az intézményi alapdíjakat egységesítettük, de az érdekképviseleti szervezetek bevonásával különbözõ szakmai és intézményi szorzókat kellett kialakítani. Ezek alkalmazása ugyan csökkentette az intézeti díjak közötti különbségeket, de kétségkívül ennek a megoldásnak, ahogy ön is mondta, voltak és vannak vesztesei. Ezért is, természetesen egyidejûleg a szerkezetváltással, más típusú felzárkóztató lépésekkel együtt szükséges a finanszírozási rendszer változtatása, az egész mûködõ rendszer újragondolása és átalakítása.

Ez nem jelenti a letérést a teljesítményelvû finanszírozásnak az útjáról, azonban az alkalmazott szorzókat mindenképpen szeretnénk megszüntetni. Ennek az a feltétele, hogy új költségfelmérésen alapuló, a szakmai változásokat is figyelembe vevõ, korrigált, homogén betegségcsoportokat alakítsunk ki. Több mint 30 intézmény bevonásával ez a költségfelmérõ munka elindult, és jó esélyeket látunk arra, hogy még az év harmadik negyedévében ez be is fejezõdjék. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage