Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Még mindenkiben elevenen élt a második világháború szörnyûsége, amikor a Szovjetunió által megszállt országokban újra kezdõdtek az emberiség elleni bûncselekmények. Ezek sorában elõkelõ helyet foglalnak el az úgynevezett Benesi-dekrétumok, az újraalkotott Csehszlovákia elnökének azon rendeletei, melyek a magyar és a német lakosságot kollektív jogfosztással sújtották. A náci Németország gyakorlatával összevethetõ faji megkülönböztetésen alapuló rendeletek a felvidéki magyarság egy részét a mai napig sújtják, de valamennyiüket lelkileg nyomasztják, õk még mindig az alaptalan és jogtalan megbélyegezettséget értik magukon az együtt élõ szlovákokkal szemben. Erkölcsileg és politikailag egyaránt elfogadhatatlan, hogy míg Európa más tájain minden nép és népcsoport, kivéve a volt csehszlovákiai németeket, teljes erkölcsi és részben anyagi kártérítést kapott az elmúlt hatvan év szörnyûségeiért, addig a szlovákiai magyarok semmiféle elégtételben nem részesültek. Ezen tarthatatlan helyzet megváltoztatásához kívánt hozzájárulni hat különbözõ pártállású képviselõtársunk tavaly nyáron, amikor önálló indítványt nyújtottak be.

Ennek értelmében a Magyar Köztársaság Országgyûlése felkérné a Szlovák Nemzeti Tanácsot, hogy az alapszerzõdés szellemében helyezze hatályon kívül a szlovákiai magyarság kollektív jogfosztását elõidézõ úgynevezett Benes-féle dekrétumokat és a Szlovák Nemzeti Tanács által hozott törvényeket, rendeleteket.

A külügyi bizottság három alkalommal tárgyalta a javaslatot. Kormánypárti képviselõtársaink ellenezték a tárgysorozatba-vételt, amit kezdetben azzal indokoltak, hogy a felkérés megzavarná az alapszerzõdés pozsonyi ratifikációját. Ebben az érvelésükben a felvidéki magyarság vezetõinek ellenvéleménye sem zavarta õket. Ígéretet tettek azonban arra, hogy a ratifikáció után támogatják az indítványt. Ezt az ígéretüket a bizottság május 8-ai ülésén megszegték, annak ellenére, hogy a szlovákiai magyar koalíció vezetõi leghatározottabban kérték a támogatást. Megítélésük szerint ugyanis a kezdeményezés eredményességétõl függetlenül olyan gesztus lenne a felvidéki magyarság számára, mely azt mutatná, az anyaország nem feledkezett meg róluk, számíthatnak rájuk és ez lelkierõt adna a nehézségek elviselésére és leküzdésére.

A szociálliberális kormánykoalíció belsõ körei azonban ismét megszegték ígéretüket. Ismét magára hagyták a határon túli magyarságot. Ismét bebizonyították, hogy számukra nem kiemelt fontosságú az elszakított nemzetrészek sorsa. Ezt a kérdést az teszi különösen súlyossá, hogy csupán egy enyhe gesztusról van szó, baráti hangú kérés formájában. Ez a koalíció még erre sem képes.

Tisztelt Képviselõtársaim! A tárgysorozatba-vétel bizottsági elvetése után a Magyar Demokrata Fórum valamennyi ellenzéki párt támogatását élvezve azonnal kezdeményezte, hogy ebben a kérdésben a plenáris ülés döntsön. A szomszédos országok magyarsága aggódva figyeli a javaslat sorsát, mert elutasítása azt üzenné számukra: nem kelletek! Nem hogy áldozatot, de még vélt kellemetlenséget sem vállalunk értetek. (Jobbról bekiabálás: Így van!) A határon túli magyarság soraiban már most is nagy a csalódottság, sõt az elkeseredés. Van közöttük olyan pártvezetõ, tisztelt képviselõtársaim, aki azt fontolgatja, nem ül le többet tárgyalni a magyar kormány képviselõivel, mert sorozatosan megszegték ígéreteiket. (SZDSZ padsoraiból bekiabálás: Úgy van!)

Tegnap este jöttem haza többedmagammal a csíksomlyói búcsúról. Az út során találkoztunk az RMDSZ számos helyi és országos vezetõjével. Nem értik és nem fogadják el a szóban forgó üggyel kapcsolatos magyar kormányzati magatartást.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ma ebben a kérdésben szavazatukkal nem a frakciójuknak, hanem egész nemzetünknek kell elszámolniuk. A név szerinti szavazásnál majd arra gondoljanak, hogy döntésüket a magyarság egésze figyeli.

A Magyar Országgyûlés soron következõ állásfoglalása a 15 milliós magyar nemzet iránti felelõsségvállalás kérdése. Ezért tisztelettel kérem önöket, támogassák indítványukat. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage