Katona Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KATONA TAMÁS (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! A dolog genezise, mint igen jól tudják képviselõtársaim, az volt, amikor az Interparlamentáris Unió egyik - nem az utolsó, nem is az utolsó elõtti - ülésén a magyar IPU- küldöttség néhány tagja Gasparovits úrral, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével beszélt, ekkor ezt az ötletet Szûrös Mátyás képviselõtársam felvetette, és nem volt elutasító az a válasz, amit kaptunk. Emiatt az Interparlamentáris Unió magyar tagozatának teljes vezetõsége eredetileg aláírta ezt a határozati javaslatot, amelyet az Országgyûlés elé terjesztett. Ebbõl Mustó István képviselõtársunk lépett ki idõközben, viszont a Néppárt és Magyar Demokrata Fórum kettéválása miatt kívánatos, hogy a Magyar Demokrata Fórum is benne legyen abban a képviselõi csoportban, amely támogatja ezt az elgondolást.

Ez az elgondolás ugyanis támogatásra érdemes, tisztelt képviselõtársaim. Az emberek nem tudják, hogy mik voltak ezekben a dekrétumokban. Valószínûleg azok, akik a legzajosabban fel fognak szólalni ellene határon innen vagy határon túl, nem tudják, hogy ez tele volt olyan paragrafusokkal, hogy a magyar orvosi kezelésre nem tarthatott igényt, rádiót nem tarthatott, írógépet nem tarthatott és így tovább. Ezek olyanok voltak, tisztelt képviselõtársaim, mint a nürnbergi törvények. Ezek faji törvények voltak. Az volt bent kérem a kassai nyilatkozatban ugye, hogy állampolgári jogai csak szlávoknak vannak, mert így lehetett a magyart és a németet egyszerre kívülre tenni. Nem válik egy európai integrációra váró országnak büszkeségére, ha akár presztízsokokból ilyen a kollektív bûnösség elvét hangoztató, ilyen paragrafusokat tartalmazó rendeleteket érvényben tart. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Mi nagyon szívesen vennénk, hogyha diszkréten meg lehetne errõl feledkezni és ehhez úgy érzem, hogy ez a határozati javaslat lehetõséget vagy segítséget kínál. Kérem a támogatást! (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage