Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Jó egy hónappal ezelõtt történt, hogy képviselõtársunk, Kádár Béla, aki egyben a parlament költségvetési bizottságának az elnöke is, napirend elõtti felvetésére a miniszterelnök úr reagált. Kétperces beszédében a miniszterelnök úr gyakorlatilag azt fejtette ki, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetéért, azért, mert a kormánynak nem sikerült teljesítenie a kormányprogramban vállalt kötelezettségét, az tehetõ felelõssé, hogy az elõzõ kormány mértéken felül vállalt különbözõ kötelezettségeket.

Miniszterelnök úr akkor úgy fogalmazott, hogy 600 milliárdos az a kezesi kötelezettségvállalás, amely ma a Horn-kormány nehéz tevékenységét okozza.

Nos, sem a felvetés idején, sem azóta nem kaptunk érdemi magyarázatot arra, hogy mi indokolta ennek a számnak a felvetését. Egy héttel késõbb, egy újabb napirend elõtti vitában a miniszterelnök úr napirend elõtt hosszasan fejtette ki azt az álláspontját, hogy milyen összegbõl tevõdik össze ez a kötelezettségvállalás.

Akkor már egy 900 milliárdos összeg hangzott el, különösebb tartalmi indoklás nélkül. A Fidesz-Magyar Polgári Párt ennek a kérdésnek a tisztázására egy országgyûlési határozati javaslatot nyújtott be.

Ebben a javaslatban két pontra teszünk javaslatot. Javasoljuk, hogy az Országgyûlés kérje fel a kormányt arra, hogy a kormány korábbi és jelenlegi kötelezettségvállalásairól készítsen záros határidõn belül összefoglaló jelentést. Javasoljuk, hogy ez a jelentés három pontra terjedjen ki, úgymint: milyen kezességvállalások történtek 1990. május 23-ig, '90 májusa és '94 július 15. között, valamint az eltelt két évben, 1994. július 15. után.

Javaslatunkban további javaslatot teszünk arra is, hogy a kormány az országgyûlési képviselõválasztásokat megelõzõ három hónappal készítsen egy olyan jelentést, amely tiszta helyzetet teremthet arra vonatkozóan, hogy a következõ kabinet az elõzõ kormánytól milyen kezességvállalásokat fog örökölni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Én úgy hiszem, hogy ez a javaslat nemcsak azt a tényt vagy azt a helyzetet kívánja orvosolni, amely miniszterelnök úr bejelentése után elõállt, hanem tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Ez pedig érdeke mind az ellenzéki, mind pedig a kormánypárti képviselõknek is.

Úgy véljük, hogy a miniszterelnök bejelentése után a miniszterelnök úr hitele forog kockán abban a kérdésben, abban a tekintetben, hogy az a szám, amely elhangzott kezességvállalás tekintetében, valós-e vagy sem.

Úgy hiszem, hogy a kormánypártok képviselõi is megosztottak ebben a kérdésében - legalábbis ezt tükrözte az a bizottsági vita, ahol a javaslat napirendre tûzésérõl volt szó.

Több kormánypárti képviselõtársam, úgy érzem, megértette azokat az érveket, amelyeket mi ezen javaslat mellett felsorakoztattunk.

Összefoglalva tehát, tisztelt képviselõtársaim, valamennyiünk érdeke, hogy az a politikai vita, amely ezen bejelentés után támadt, megnyugtatóan rendezõdjön. Valamennyiünk érdeke az, hogy ez a helyzet megnyugtatóan lezárásra kerüljön. Ezért kérem önöket, hogy mind a kormánypártok, mind az ellenzék képviselõit, hogy ezt a javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage