Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Kormánypárti Képviselõtársaim! Elsõsorban önökhöz szólok, mert nyilvánvaló, hogy ellenzéki képviselõtársaim erre a javaslatra igent szavaznak. Két éve, mióta ellenzékben itt ülünk a parlamentben, számtalanszor hallottuk önöktõl, az önök képviselõitõl, ne csak kritizáljuk a kormány lépéseit, hanem igyekezzünk azt is megmondani, hogy mit tennénk helyette, vagy mit kellene tenni ilyen esetben.

A családpolitikai vitanapon meghallgathattuk a kormány elõterjesztését, zárszavát, meghallgattuk kormánypárti képviselõtársaink hozzászólását, és ezek után világossá vált, hogy annak érdekében, hogy az általunk szükségesnek tartott családpolitika tervezése és megvalósítása az országban meginduljon, ennek érdekében szükség van egy országgyûlési határozatra.

(18.40)

Elkészítettem és benyújtottam tehát ezt az országgyûlési határozati javaslatot, mert ez egy hosszú távú munka kellene, hogy legyen. A családvédelem nem egyszeri lépés, hanem összehangolt lépesek sorozata éveken át. Benyújtottam ezt a javaslatot, mert a családpolitikai vitanapon önök is több alkalommal elmondták, hogy a családpolitika nem pusztán a családok pénzbeli támogatásának rendszere. Ennél lényegesen több. Nem képzelhetõ el a lakosság egészségi állapotának javítása, nem képzelhetõ el a demográfiai helyzet romlásának megállítása azonnali és összehangolt lépések nélkül.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez az országgyûlési határozati javaslat igyekszik minden olyan fontos területet összefoglalni, amelyik szükséges ahhoz, hogy egy országban átfogó és egymással összefüggõ lépések sorozata történjen hosszú távon, akár több kormányzati cikluson keresztül. A határozati javaslat nem tartalmaz pénzügyi kötelezettségeket. A határozati javaslat elfogadása tervezést ír elõ a kormánynak, és ebbe a tervezésbe a mindenkori pénzügyi lehetõségek figyelembevétele szabadon belefér. A határozati javaslat nem tartalmaz határidõket, azért nem, mert úgy gondoltam, hogy a tárgyalás során a kormánnyal való egyeztetésben kellene kialakítani a határidõket, ne történhessen meg az, hogy esetleg teljesíthetetlen határidõk miatt nem vállalja a kormány a határozati javaslat támogatását.

Tisztelt Kormánypárti Képviselõtársaim! Felhívom a figyelmüket arra, hogy a szociális és egészségügyi bizottság ülésén a kormány képviselõje a határozati javaslatnak csupán egyetlen pontjához szólt hozzá, a családvédelmi intézményrendszer kiépítésével kapcsolatban mondta el véleményét, és az úgy hangzott, hogy inkább alátámasztotta a határozat szükségességét, minthogy cáfolta volna, ám úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem támogatja a javaslatot. A szociális és egészségügyi bizottság ülésén kormánypárti képviselõtársaimtól egyetlen mondatnyi kifogást sem hallottam. Kormánypárti képviselõ társaim egyetlen mondatban sem fejtették ki, hogy miért nem tartják alkalmasnak a határozati javaslatot tárgyalásra, hogy mi a kifogásuk, éppen ezért kezdetben azt gondoltam, hogy azért nem vitatkoznak, mert igent fognak szavazni, és döbbenten tapasztaltam, hogy a bizottság tagjai vita, ellenvetés, ellenvélemény nélkül, tartózkodással nem tartották vitára alkalmasnak ezt a javaslatot.

Tisztelt Kormánypárti Képviselõtársaim! Máig sem értem, hogy miért nem volt ez a javaslat legalább arra méltó, hogy a szociális és egészségügyi bizottság tagjai legalább a véleményüket kifejtsék ezzel kapcsolatban. Én kérem önöket, fontolják meg, a saját korábbi programjaik, a családpolitikai vitanapon elmondott véleményük alapján erre az országgyûlési határozatra szükség van. Módosítani lehet, de az ország demográfiai helyzete és akár még a nyugdíjrendszer hosszú távú állapota is azon múlik, hogy megkezdõdik-e ill. folytatódik-e egy olyan összehangolt, az oktatástól a tudományos életen át, az intézményrendszer kiépítéséig történõ lépéssorozat, amely a családok stabilitását növeli, hosszú távon javítja a demográfiai helyzetet és a lakosság egészségi állapotának javításához alapvetõen hozzájárul.

Kérem önöket, támogassák az indítvány napirendre tûzését! Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage