Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Mindenekelõtt engedjék meg, hogy kifejezzem örömömet afelett, hogy a javaslat parlamenti vitája során nem kérdõjelezték meg a környezetünket károsító veszélyeztetõ magatartások, valamint a gazdasági bûncselekményekkel szembeni határozott fellépés szükségességét. Ez azt mutatja, hogy a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépést az Országgyûlés törvényalkotása is elõ kívánja segíteni. Az pedig, hogy a javaslat által beiktatni kívánt új bûncselekmények elkövetési magatartásaihoz nem nyújtottak be képviselõtársaim módosító indítványokat, azt jelzi, hogy jól választottuk ki azokat a veszélyes magatartásokat, amelyek kriminalizálást érdemelnek.

A törvényjavaslat vitája során természetesen egyes kérdésekben, elsõsorban a szankciók súlyossága, illetve a büntetõjog hatókörébe vont cselekmények tekintetében a vélemények ütköztek. A környezet védelmére hivatott bûncselekményeknek a törvényjavaslatban megállapított büntetési tételeit elsõsorban a környezetvédelmi bizottság tagjai ítélték enyhének. A büntetési tételek emelését elsõsorban arra való hivatkozással indítványozták képviselõtársaim, hogy a radioaktív anyagokkal való visszaélés, illetve a nukleáris létesítmények nem megfelelõ üzemeltetése, akár az egész lakosságot is fenyegetõ reakciót és veszélyt idézhet elõ.

Ezzel a megállapítással persze vitatkozni nem lehet, de támogatandónak nem tartottuk ezeket a javaslatokat, mert a Btk. ismeri a közveszélyokozás bûntettét, melynek már az alapesete is kettõtõl nyolc évig terjedõ szabadságvesztéssel fenyegetett. A szankciók szigorításánál utalnék még arra, ma már közhelynek számító, de igaz tételre, hogy a Btk. szankciórendszere egy egységes egész, nem lehet abból kiragadni egy tárgykört, és figyelmen kívül hagyva az összefüggéseket, a halmazati értékelést jóval szigorúbban büntetni, az absztrakt veszélyhelyzetet, mint azokat az elkövetési magatartásokat, melyek a jóval súlyosabb eredményt is megvalósítják. Ami a büntetõjogi üldözhetõség határának minél szélesebbre történõ kiterjesztését illeti, ezzel sem tudtunk egyetérteni.

Az ilyen típusú indítványok közül emelnénk ki például az orvvadászat önálló büntethetõségére irányuló módosító javaslatokat. Az orvvadászat hatályos büntetõ rendelkezéseink szerint lopásként, illetve rongálásként ma is büntethetõ. Figyelemmel arra, hogy a bírói gyakorlat az élõ vad értékét veszi figyelembe, akár egy üregi nyúl elejtése is bûncselekménynek minõsül. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Amennyiben fokozott védelem alatt álló állatot ejtenek el, úgy lopás mellett a természetkárosítást is meg kell állapítani.

A gazdasági bûncselekményeknél egyes esetekben a gondatlan elkövetés, illetve az elõkészület büntetendõvé nyilvánítása merült fel. Az elõkészület a gazdaság, illetve a vagyon elleni bûncselekményeknél egyetlen esetben, a pénzhamisításnál büntetendõ. Súlyosabb esetekben a pénzhamisítás az egész nemzetgazdaságra kihatással lehet, ez indokolja ebben az esetben az elõkészület büntetendõvé nyilvánítását. A számítógépes csalás a javaslatban kiegészül olyan értelmezõ rendelkezéssel, mely a gyakorlat számára is egyértelmûvé teszi, hogy számítógépes csalást az követ el, aki e bûncselekményt a közcélú távbeszélõ szolgáltatás, illetve a közcélú mobil rádiótelefon igénybevételére szolgáló elektronikus kártya felhasználásával, meghamisításával, illetve a nem kártyával mûködõ mobil telefonok programjának megváltoztatásával követi el.

Végül szeretném megköszönni az alkotmányügyi bizottság és gazdasági bizottság által benyújtott indítványokat, azt, hogy a szabálysértési törvény módosítását célzó alkotmányügyi bizottsági indítványok a törvényjavaslat céljával megegyezõen lehetõvé teszik a büntetõ törvénykönyvvel egy idõben a szabálysértési törvény megfelelõ módosítását is.

Tisztelt Országgyûlés! Azt gondolom, hogy a törvényjavaslat elfogadása után a Btk. rendelkezései ismét összhangban lesznek az idõközben elfogadott módosításokkal, és a beiktatott új bûncselekmények, különösen a piramisjáték szervezése, a jogosulatlan biztosítási tevékenység és a környezetet védõ tényállások alapján, a közvéleményt is nyugtalanító magatartások ellen megfelelõ fellépésre lesz szükség. Egy lehetõség. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy az általunk támogatott módosító indítványokkal együtt fogadja el a törvényt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalról.)

(A jegyzõi széket dr. Kávássy Sándor foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage