Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Most tehát elõször a jegyzõ úr által ismertetett, az elõterjesztõ által is támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem szavazzanak!

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 249 igen szavazattal, 21 ellenében, 1 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, melyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Elõtte azonban bejelentem, hogy a szünetben az alkotmányügyi bizottság ismételten felülvizsgálta álláspontját, és megállapította, hogy az ajánlás 38/1. számú pontját késve terjesztették elõ, ezért a Házszabály 102. § (1) bekezdése értelmében nem határoz róla az Országgyûlés.

Az ajánlás 1., 3., 5., 10., 13., 14., 19. és a kiegészítõ ajánlás 1., 3., 4. és 5. számú pontjaiban lévõ javaslatokban Házas József és Kiss Róbert az egyes környezetvédelmi tárgyú bûncselekmények büntetési tételeit kívánják megemelni. A javaslatok összetartozóak, ezért ezekrõl együttesen határoz az Országgyûlés. Ezeket az indítványokat a környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 203 ellenszavazattal, 16 tartózkodással nem fogadta el.

A 2. számú pontban Hasznos Miklós a törvényjavaslat 1. §-ban a Btk. 264. § (2) bekezdése kiegészítésével a radioaktív anyaggal való visszaélés törvényi tényállását a mulasztással bõvíti. A javaslatot a környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 213 ellenében, 10 tartózkodással nem fogadta el.

A 6. számú pontban Hasznos Miklós a törvényjavaslat 2. §-ban a Btk. 264/A § (1) bekezdés módosítását javasolja azzal, hogy a nukleáris létesítmény üzemeltetésével kapcsolatos visszaélés a biztonsági környezetvédelmi elõírásaitól eltérõ magatartás esetén büntethetõ. A javaslatot a környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést elfogadja-e módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 164 ellenében, 61 tartózkodással nem fogadta el.

A 8-as pontban Hasznos Miklós a törvényjavaslat 3. §-ban a Btk. 264/B § (1) bekezdése kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy az atomenergia alkalmazásával történõ visszaélés valótlan adatokkal történõ megtévesztés esetén büntetendõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen szavazattal, 193 ellenében, 19 tartózkodással nem fogadta el.

A 9-es pontban dr. Torgyán József az elõzõ törvényi tényállás kiegészítésével azt indítványozza, hogy az atomenergia alkalmazásával történõ visszaélést, tévedésben tartás útján is megvalósítható legyen. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 195 ellenében, 8 tartózkodással nem fogadta el.

A 11-es pontban Hasznos Miklós javaslatában azt indítványozza, hogy a törvényjavaslat 4. §-ban a Btk. 270/A § (2) bekezdése módosuljon. Javaslata szerint három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntethetõ az is, ha a bûncselekményt radioaktív anyag károsító felhasználásával fenyegetve követik el. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 36 igen szavazattal, 194 ellenében, 48 tartózkodással nem fogadta el.

A 27-es pontban K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 7. §-ban a Btk. 281. § (1) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni. Javaslatának lényege a következõ: Aki orvvadászati tevékenységet folytat, bûntettet követ el, három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 148 ellenében, 51 tartózkodással nem fogadta el.

A 30-as számú pontban Hasznos Miklós a törvényjavaslat 8. §-ban a Btk. 281/A §. (1) bekezdése módosítását kezdeményezi a következõk szerint: Aki jogszabályban meghatározott engedély nélkül, vagy tilalom ellenére gyûjt, tárol, kezel, elhelyez környezetre veszélyes hulladékot, az megvalósítja a környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezés bûntettét. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen szavazattal, 181 ellenében, 18 tartózkodással nem fogadta el.

A 32-es számú pontban Hasznos Miklós az értelmezõ rendelkezések egyikének szövegpontosítását javasolja. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen szavazattal, 175 ellenében, 43 tartózkodással nem fogadta el.

A 34-es számú pontban dr. Torgyán József a törvényjavaslat 14. §-ban a Btk. 296. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Javaslata arra irányul, hogy az alaptényállás gondatlan megvalósítása vétségnek minõsüljön.

(19.20)

A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen szavazattal, 198 ellenében, 5 tartózkodással nem fogadta el.

A 35. számú pontban Dr. Torgyán József a törvényjavaslat 16. §-ában a Btk. 298/C § kiegészítését javasolja. Indítványa szerint akkor valósul meg a bûntett, ha a gazdasági társaság részére nyújtott nem pénzbeni betét értékét a társasági szerzõdésben a szolgáltatás idõpontjában fennálló értéktõl jelentõs mértékben eltérõen jelölik meg.

Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 34 igen szavazattal, 234 ellenében, 8 tartózkodással nem fogadta el.

A 36. számú pontban Dr. Torgyán József a törvényjavaslat 19. §-ában a Btk. 300/C §-ának 3) bekezdése módosítását javasolja. Az indítvány szerint a távbeszélõ helyett távközlõ szolgáltatás legyen a normaszövegben.

A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen szavazattal, 181 ellenében, 55 tartózkodással nem fogadta el.

A 41. számú pontban K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 30. §-ában a büntetõeljárásról szóló törvény 118. § kiegészítését kezdeményezi. Javaslata szerint az állami, társadalmi és gazdálkodó szervezetekhez intézett megkeresésre haladéktalanul, de legkésõbb 30 napon belül köteles válaszolni a megkeresett.

Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen szavazattal, 194 ellenében, 3 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem határozott az Országgyûlés. Jelzés nem érkezett.

Bejelentem, hogy zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a kormány kezességvállalásairól és kezesi helytállásáról szóló országgyûlési határozati javaslat tárgysorozatba vételérõl az Országgyûlés név szerinti szavazással a következõk szerint döntött:

Igen szavazat 107, nem szavazat 141, tartózkodás 43. Mindezek alapján bejelentem, hogy az Országgyûlés az országgyûlési határozati javaslat tárgysorozatba-vételét nem fogadta el.

Most soron következik a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést T/2354 számon, a bizottsági együttes ajánlást T/2354/5. számon kapták kézhez. Megadom a szót Világosi Gábor államtitkár úrnak, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra és kérném, hogy türelmesen hallgassák meg.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage