Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony, Tisztelt Ház! Elõször is, tisztelt elnök asszony helyesbítenem kell, mert ha jól értettem, azt mondta, hogy a határozati javaslathoz módosító indítvány nem érkezett, ezért egyetlen szavazás kell. Több módosító indítványt nyújtottunk be, és ezeknek az elutasítása miatt nem tudtuk ezt az országgyûlési határozati javaslatot megszavazni. Errõl külön történt már szavazás.

Namost, a fõ problémánk az, hogy a Budapest Bank részére juttatott 12 milliárd forintos állami támogatás körülményeinek vizsgálatára alakult bizottság elkészítette a jelentését. Ha arról szólt volna az országgyûlési határozati javaslat, hogy a tisztelt parlament ezt a jelentést elfogadja, akkor mi is igennel szavaztunk volna.

Ezt az országgyûlési határozatot, amely most már határozati rangra emelkedett, mi módosító indítványokkal kívántuk javítani. Ezek közé tartozott az, hogy a bizottság tulajdonképpen csak azt tudta vizsgálni, hogy közvetlen költségvetési kihatással nem járt ez a pénzügyi akció, és a Budapest Bank vezetésének közvetlen anyagi érdekeltsége nem fûzõdött hozzá. Ezért szükségesnek tartottuk a "közvetlen" szónak a beiktatását. Elutasításra került.

A bizottság által kidolgozott eredeti határozati javaslatban még az szerepelt, hogy a parlament tudomásul veszi, hogy a tõkejuttatás végsõ formájában megfelelt a hatályos jogszabályoknak, azonban szerepelt gondolatjelben egy mondat, hogy: "egy, az eljárás közben született végrehajthatatlan megállapodás kivételével" - ez volt a jelentésnek az egyik legfontosabb megállapítása. Nos, a végsõ határozati javaslatból kormánypárti módosító indítványra ez is kikerült. Tehát ez sincs benne most már az országgyûlési határozati javaslatban.

A sokszor tárgyalt számviteli törvény megsértése vagy meg nem sértése ügyében mi azt a javaslatot tettük, hogy az Országgyûlés felkéri a kormányt a számviteli törvény felülvizsgálatára, hogy a jövõben ne fordulhasson elõ vitatható jogértelmezés, azonos esemény kétfajta könyvelése során. Ezt is elutasította a parlament.

Végül azt javasoltuk módosító indítvány formájában, hogy a tõkejuttatás során az ügyiratkezelési rend megsértése miatti felelõsséget állapítsa meg a kormány. Ezt is elutasították.

Mi úgy véljük, hogy annak ellenére, hogy itt nem közvetlen készpénzrõl, nem közvetlen költségvetési pénzrõl volt szó, mégiscsak 12 milliárd forint értékû értékpapírról volt szó. Ennek a kezelése nem közömbös, a közpénzek kezelése, a társadalom számára.

Ezért javasoltuk azt, hogy azért történjen kezdeményezés arra, hogy a kormány vizsgálja meg az esetleges felelõsséget is. Mindezen módosító javaslatok elutasítása miatt a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti csoportja ezt a végsõ formájú határozati javaslatot már nem tudta támogatni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage