Rott Nándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót elnök asszony. Igen Tisztelt Elnök Asszony, tisztelt Ház! Rossz útra tért az Országgyûlés többsége, amikor megszavazta a vizsgálatról szóló országgyûlési határozati javaslatot, rossz útra tért, mert a vizsgálóbizottság jelentésétõl eltérõ, a jelentésben foglaltaktól eltérõ határozati javaslatot fogadott el. De azért is, mert nyilvánvaló ellentmondásba került az országgyûlési határozat a tényekkel. Ilyen tények azok, amelyeket részben a határozati javaslat is burkoltan, de itt-ott elismert, de fõképp amelyekre a jelentés mutatott rá.

Az egyik ilyen alaptény, amitõl eltért az országgyûlési határozati javaslat, az az, hogy a bank vezetõinek nem fûzõdött érdeke ehhez a tõkejuttatáshoz. Már többször rámutattam, hogy igenis érdekük fûzõdött, mert ettõl a tõkejuttatástól függött a bank sikere, az õ sikeres mûködésük, és ez bizony minden vállalat és így minden bank vezetõinek is eminens érdeke.

Hibát követtek el, amikor ezt önök elfogadták, mert igenis törvénysértés történt, ezt maga a jelentés is tartalmazza, és nagyon szomorú, hogy akkor, amikor itt jobbról-balról hangzanak különféle korrupciós és visszaéléseket kivizsgáló akciók, legalábbis ezeknek a tervezése, akkor pont itt, amikor valóban tetten érhetõ volt a törvénysértés, a jogszabálysértés, akkor ezt önök ebben az országgyûlési határozati javaslatban nem ismerték el. És ez nagyon rossz elõjel a jövõ számára, hogyha ezen az úton kívánnak továbbra is járni. Továbbá szintén elfogadhatatlan volt az, hogy átsiklottak azokon a rendkívül súlyos eljárási hiányosságokon, dokumentáltsági hiányosságokon, amelyekre fény derült, amit maga az országgyûlési határozat is jól-rosszul kénytelen volt elfogadni, megállapítani, és amelyekrõl a vizsgálati jelentés részletesebben és erõteljesebben beszámolt.

Kérem, én nem tudom, hogy képzelik azt, hogy egy ilyen módszerrel egy jogállam felé lehet haladni, hogy ezen az úton próbálnak önök eljutni Európába.

Matyi László igen tisztelt képviselõtársam sikeres privatizációról beszélt. Semmiféle olyan dokumentum nincs a birtokunkban, amibõl tudni lehetne és ismerni lehetne, hogy ez a privatizáció valóban sikeres volt-e, vagy nem volt sikeres. Így hasból, zsebbõl mindent lehet mondani, lehet azt mondani, hogy sikeres volt, de ahogy ön azt mondja, hogy sikeres volt, ugyanolyan joggal állíthatom, hogy egy sikertelen...(Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idõ leteltét.)... privatizáció volt. Nagyon jó lenne bizonyítva látni, hogy sikeres volt. Önök ezt nem bizonyították, csak állították.

(19.50)

A kisgazda frakció ennek figyelembevételével egyöntetûen nemmel szavazott az országgyûlési határozati javaslatra. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage