Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Meg kell hogy mondjam õszintén, engem meglepett Horn Gábor frakcióvezetõ-helyettes úr vitaösszefoglalója, hiszen nem szokott az általános vita kapcsán, a vezérszónokok idején összefoglalót tartani egy kormánypárti képviselõ. Mégis személyes megtámadtatás címén szeretnék szót kérni, hiszen többször szerepel Horn Gábor képviselõ úr szavai között a nevem, és én úgy gondolom, hogy Szabad György képviselõtársam és más képviselõtársamnak adott válasza arra ösztökél, hogy mégis megszólaljak.

Elõször is tisztázni szeretném, hogy az alapvizsga kötelezõvé tétele, ahogy Szabad György képviselõ úr elmondta, ebben a közoktatási törvényben szerepel, mert mindazok, akik 18 éves korban érettségi vizsgát tettek volna, a '93-as törvény szerint nem kötelezhetõk alapvizsga-letételre. (Zaj az SZDSZ és MDF padsoraiból.) Tehát ez az a törvénymódosítás, ami tönkreteszi a négyosztályos középiskolákat.

A kormánypárti képviselõknek nagyon nehezen lehet elfogadni azt az álláspontot, hogy az egyházi iskolákat szektorsemlegesen finanszírozzák, hiszen bebizonyosodott - és az egyház már többször jelezte a kormánynak -, hogy szemben az ígéretekkel, nem tartják be a közoktatási megállapodást, és kénytelen vagyok azt mondani, hogy képviselõtársam nem tudta, hogy '93-ban született meg a közoktatási törvény, ami a közoktatási megállapodást definiálta, ami valóban szektorsemlegességet ígért és tartott meg az egyházi iskoláknak

(10.00)

Többször szóba került, hogy új normatívákat vezetett be a kormány, bár az új normatívák bevezetése és a normatívák emelése kétségtelenül, hogy formailag megjelenik, de úgy gondolom, hogy a közvélemény becsapása az, hogyha nem vesszük tudomásul, hogy csökkent az önkormányzatoknak jutott támogatás és ezért igenis zárnak be iskolákat és kollégiumokat, valószínûleg, hogy képviselõtársam nem olvas újságot vagy nem hallgat rádiót, ahol ezek szerepelnek. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage