Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Félreértés ne essék, a tervezett indítvány nem a napirend elõtti felszólalások megszüntetését jelentené, mindössze azt, hogy a napirend megállapítása elõtt kerülhessen sor napirend elõtti felszólalásra. Tehát magyarul azt, hogy ne mindennap, hanem hetente egy alkalommal. Én úgy gondolom, (Dávid Ibolya: Hogy gondolja?!) ezt mondtam, elõször, tervezet, amit elõ fogunk terjeszteni. Nincs még kész maga a szöveg, hétfõn be lesz adva. A másik kérdés, a vezérszónoki rendszernél szintén nem arról volt szó, soha ne legyen vezérszónoki rendszer, csak arról, hogy valóban a vezérszónoki rendszerre akkor kerüljön sor, és ez elhatározás kérdése, amikor ez kiemelkedõen fontos törvényeket érint, és ne ennyire sûrûn, mint mostanában.

Ami pedig a múltat illeti, én azért fel szeretném hívni a jelenlegi ellenzéki pártok figyelmét - a Fideszre ez természetesen nem vonatkozik -, hogy akkor, amikor 1994 tavaszán a Házszabályt módosítani kívántuk, akkor sokkal, de sokkal kevesebb ellenzéki jogtól is elzárkóztak. Én nem hiszem , hogy itt erkölcsi alapja lehetne bármi olyan követelésnek, hogy azokon túlmenõen amiket 1994 õszén a kormánykoalíció önként az ellenzéknek a preferálásaként, pozitív diszkriminációjaként biztosított, annál többet is erõvel ki lehessen taposni, ahogy ez a napirend elõtti felszólalások gyakorlatánál megtörtént. Azt pedig változatlanul állítom, hogy a napirend elõtti felszólalásoknál a felszólalók közel sem vették komolyan azt a négyes követelményt, amely lehetõvé tette volna azt, hogy ilyen igénnyel a parlament elé állhassanak.

Természetesen ezek szubjektív szempontok, de azért hadd ne mondjam, aligha lehet országos jelentõségûnek, halaszthatatlannak mondani olyan kérdéseket, amelyekrõl eléggé sokszor szó esett itt. Azt pedig még egyszer szeretném jelezni, hogy számomra az utolsó csepp az volt, amikor az alkotmányozás megkezdése elõtt napirenden kívül, kötött televíziós mûsoridõben (Elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idõ leteltét.) valaki megkérdi, hogy lesz-e tanévnyitó szeptember elsején, mert én azt hiszem, hogy ez nem volt méltó az alkotmányozáshoz.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage