Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én nem látom olyan veszélyesnek a helyzetet. Én úgy látom, hogy olyan irányba terelõdik a vita és olyan kérdésrõl, amely végül is még indítvány formájában nem jelent meg a tisztelt Ház elõtt. Olyan általános fenyegetettségérzés kezd itt kialakulni, amelynek valós alapja lehet, de reális alapja még nincs. Azt szeretnénk elérni mi a napirend elõtti (Hangos véleménynyilvánítás: Nem értem. - A jobb oldalról), mindjárt megmagyarázom, hogy érthetõ legyen. Tudniillik arról van szó, hogy valójában a kormánykoalíció pártjai készülnek olyan módosító indítványt benyújtani, ahhoz az ominózus 51. §-hoz, amelyben nem született egyesség, tehát a módosításában nem született egyesség, amely arról szólna, hogy a napirend elõtti mûfajt arányosabbá tegyük. Ennek a politikai, szakmai tartalmáról Bihari Mihály szólt.

Mi azt szeretnénk, hogy azon a napon, amikor azonnali kérdések, interpellációs kérdések hangoznak el a parlamentben, ne legyen napirend elõtti, vagyis ülésenként egy alkalommal szeretnénk a napirend elõtti intézményét, ezzel nem korlátozni, hanem hagyni.

A másik dolog, nagyon szeretnénk, ha nem politikai, napirend elõtti politikai vitanap folyna továbbra a parlamentben, hanem azt szeretnénk, ha országos jelentõségû, halaszthatatlan az ügy, akkor valakinek intézkedni kell, a címzett általában a kormány, mint általános hatáskörrel rendelkezõ szerv, és a kormány válaszoljon meg erre, hogy mit kíván lépni a fontos ügyekben.

(16.30)

A másik megjegyzésem pedig az, hogy itt a tv-idõ korlátozott, nem olyan mint néhány országban, hogy reggeltõl estig külön csatornán az Országgyûlés ülését közvetíti a televízió. Ennek a felhasználása pedig, a televízió-idõ felhasználása, éppen fordított arányokat mutatott az elmúlt két évben, mint ahogy a kormánypártok és az ellenzék aránya itt a parlamentben jelen van. Jelesül, csak az alkotmány vitájára van egy kis, hevenyészett statisztikánk, talán nem is egészen pontos, de az alkotmányvitában a kormánypártok 28 százalékot, az ellenzék pedig 54 százalékot töltött el, és voltak üresjárataink is. A kormánykoalíció a kormánnyal együtt 46 százalékot használt föl a tv-idõbõl. Én úgy gondolom, hogy messze nem a parlamenti arányoknak felel meg ez az ügy.

De én azt is gondolom, hogyha naponta vesszük a tv-idõt, a korlátozott tv-idõt, akkor a maradék keddi napon, tehát ami megmarad a tv-közvetítésbõl az azonnali kérdések, kérdések, interpellációk és napirend elõtti között, az összesen 3 óra, és ebbõl az ellenzéké, ha vezérszónoki rendszer van, 100 perc. Én úgy gondolom, és hogyha két általános vitát kezdünk, akkor ezek az arányok teljesen természetesen az ellenzék javára tolódnak el. Nem valósak ezek az arányok, a társadalom felé nem azt közvetítik, ami a választás erõsorrendje volt. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage