Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen. A halálbüntetésrõl, képviselõ úr. Három dolgot. Az egyik: nem a szociálliberális média értelmiség leleménye, hanem az európai jogfejlõdés pillanatnyilag ebben a kérdésben uraló tendenciája a halálbüntetés eltörlése. Alig van európai ország, ahol halálbüntetés érvényben volna. Például van olyan Benelux-állam, ahol érvényben van. Az utolsó halálos ítéletet 1915-ben - ha jól emlékészem - hajtották végre egy katonatiszten, aki a háború kellõs közepén egy terhes asszonyt megerõszakolt. Ez az európai jogfejlõdés pillanatnyilag uralkodó tendenciája.

Másodszor: azt mondta a halálbüntetés ellen annak idején, a rendszerváltás éveiben küzdõ liga vezetõje, egy igen neves jogászprofesszor, hogy Isten õrizzen meg attól, hogy politikai erõk a halálbüntetést ürügyként használják népszerûségük fokozása érdekében. Nem tudom másként minõsíteni ezt.

A harmadik dolog pedig: hogy Magyarországot - és ezt ön ugyanolyan jól tudja, mint én, képviselõ úr - egyszer köti egy alkotmánybírósági határozat, másodszor pedig kötik nemzetközi egyezmények, amelyekhez csatlakoztunk a jogharmonizáció, az Európai Unióba való igyekvés reményében és ígéretében. Ezek olyan kötöttségek, amelyeken persze túl lehet lépni, föl lehet mondani ezt a szerzõdést, de nem hiszem, hogy egy ilyen lépés komfort lenne azzal a törekvéssel, amely az Európába való tartásunkkal kapcsolatos és amelyrõl úgy tudom, nemcsak a szociálliberális oldal ambíciója. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage