Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Szintén Bihari Mihály felszólalására szeretnék reagálni, ami egy nyilván rendkívül érdekes elõadás volt a felsõház szerepérõl. Én is azonban az egykamarás parlament mellett szeretnék érvelni. Azok a korporatív parlament mellett, második kamara mellett fennálló érvek, amik ugye tudjuk, hogy a fasiszta Olaszországban indultak el elõször, majd a fasiszta Spanyolország (Moraj.) vette át ezt a gyakorlatot, a korporatív rendszerben és aztán más, szélsõjobboldali rendszerek alkalmazták '45 elõtt, és azután persze más országok is, ahol nem szélsõjobboldali gyakorlatot folytattak, átvették ezt a kísérletet, de ez nem vált be. Amire Áder János utalt, Írországban ez a rendszer nem valójában, eredeti formájában maradt fönn, hanem csak félig maradt fönn ez a rendszer, és ez a fennmaradt rendszer is egyébként pártelven szervezõdik, tehát nem korporatív alapon.

A korporatív szervezõdéssel szemben egy nagyon fontos ellenérvnek tartom azt, hogy a korporatív alapon küldött képviselõk a felsõházban a választópolgárok által nem leválthatók egy választáson. Ugyanis bármilyen módon mûködik egy felsõházi tag, ha annak a korporációnak megfelelõ az õ mûködése, legyen az akár a választópolgárok 99 százaléka által elítélendõ mûködés, mégis lehetetlenné teszi ennek a felsõházi tagnak vagy azoknak a tagoknak a leváltását. Ez tehát egy fontos érv.

Fontos érvnek tartom azt is egyébként, hogy a törvényhozás - a Magyar Köztársaságban is - egy demokratikus országban a törvényeket, azokat választott képviselõk gyakorolják. Ha kétkamarás a parlament, akkor is választott módon gyakorolják ezt. Márpedig egy korporatív alapon felállított felsõház esetében ez nem nagyon valósulhat meg. Valamint az is egy érv lehet ez mellett, hogy azt gondolom, hogy bármilyen szintû korporációs delegálást próbálunk egy felsõházban felállítani, akkor Magyarországon a választópolgárok - szerintem - milliói maradnának ki abból a korporatív elemekbõl felállított felsõházból, akiknek az érdekei semmilyen módon nem jelenhetnének meg egy ilyen módon felállított felsõház esetében. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage