Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bihari Mihály hozzászólására kívánok ismételten reagálni. Az elõbb képviselõtársam kifejtette, hogy az erõs elnöki hatalom elsõsorban a végrehajtó hatalommal szembeni jogosítványokat rejtene magában, én azonban azt mondom, hogy ez egy kicsit egyoldalú nézete a kérdésnek, és az erõs köztársasági intézmény az számos más területen is jelentkezik, például a parlamenttel szembeni jogok, hiszen a vétójoga a köztársasági elnöknek az egyes parlamenti határozatokkal szemben.

(12.10)

Ahol erõs köztársasági elnök van, ott kétharmados többségi, tehát a parlamentnek csak kétharmados többséggel van lehetõsége. Például amire Bihari Mihály is hivatkozott, az Egyesült Államokban ugye, kétharmados többségekkel mind a képviselõ által minden szenátusban elérni ahhoz egy törvényjavaslatnak, hogyha az elnök azt megvétózza, tehát igenis van komoly hatása a parlamentre. Komoly hatása lehet arra például Franciaországban, hogy a francia köztársasági elnöknek joga van bármikor föloszlatni szinte bármikor minimális korlátozásokkal a parlamentet, és ezzel a fegyverrel élhet is a parlamenttel szemben és éltek is a köztársasági elnökök.

Az elnapolással vagy a parlament összehívásával kapcsolatos széles körû jogaik, azok mind a parlamentet érhetik. (sic!) Azonban más hatalmi ágakra is kiterjed, tehát lehet, hogy a bírói hatalmi ágra is kiterjed, hogy a köztársasági elnök joga nemcsak a végrehajtó hatalomra, például gondoljunk arra, hogy a francia erõs köztársasági elnök, az alkotmánytanáccsal, amelynek 9 tagja van, annak három tagját a köztársasági elnök maga nevezi ki mindenféle egyéb jóváhagyás nélkül, ami ugye rendelkezik azzal, hogy a törvényeket megsemmisítse, és õ nevezi annak elnökét is. Továbbá arra a jogra, hogy a köztársaság elnöke - amennyiben a funkcióját befejezte, tehát véget ért a megbízatása - élete végéig tagja ennek az alkotmánytanácsnak. Tehát igen komoly jogosítványokkal rendelkezik egy erõs köztársasági elnök minden hatalmi ág irányában. Tehát én nem szûkíteném le csak a végrehajtó hatalomnak megfelelõ pozíciókra, amit Bihari Mihály említett. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage