Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Szabados Tamás hozzászólásában néhány dologhoz szeretnék hozzászólni. Én úgy érzem, hogy félrevezetõ volt az az interpretálása, ahogy ott úgy hozta ki, minthogyha az egyik ellenzéki képviselõ az egyházi iskolák kárára, azt fogalmazta volna meg, hogy ezzel a törvényjavaslat az egyházi iskolák kárára van, másik ellenzéki képviselõ pedig azt fogalmazta meg, hogy itt valamilyen elõnyökrõl van szó. Én azt javasolnám a kormánypárti képviselõtársaimnak, hogy figyelmesebben, ha már ugye figyelmes elolvasásról van szó, figyelmesebben olvassák el az egyházak idevonatkozó javaslatait, és akkor rá fognak arra jönni, hogy az a megállapításunk, miszerint itt az egyházi iskolák kérdésköre nem megoldott, azért ez nem egészen megalapozatlan.

A másik kérdés a tankötelezettség kérdésköre, amihez hozzá kell hogy szóljak. A tankötelezettség kérdéskörével kapcsolatosan el kell mondani, hogy a pedagógusokban vannak felemás érzések is. Én magam a beszédemben is elmondtam, hogy a KDNP üdvözli azt, hogy 18 évre kiterjesztjük a tankötelezettség felsõ határát, de nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ez ne csak propagandafogás legyen, hanem ezt valóban képesek legyünk tartalommal megtölteni.

Még egy dolog, a kistelepülések vonatkozásában. Ez a törvény azt hiszem, hogy semmit nem ad, sõt, tovább fogja rontani a kistelepülések iskoláinak a helyzetét, úgyhogy jó lenne, hogyha ezen is történne valami. Mint már említettem, igaz, hogy itt van egy új normatíva, de azért szeretném felhívni az államtitkár úr figyelmét arra, hogy a korábbi 500 ezer forintos 100 fõ alatti iskoláknak juttatott pénz az magasabb összeg volt, mint amit ezzel az új normatívával kiadtak, és a tényekhez ez is hozzátartozik. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage