Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony, én is a tankötelezettség ügyében szeretnék néhány érvet mondani. Elõször is Kovács Kálmán képviselõtársam azt mondta, hogy nehogy propagandisztikus legyen ez a kiterjesztés. Én azt gondolom, hogy az eddigi vitákból is nyilvánvalóan kiderült, a Szocialista Pártnak nem a mennyiségi kiterjesztés az álláspontja, hanem egy minõségi kiterjesztés. Nevezetesen, hogy a 18 éves tankötelezettség az egyben azt jelentse, hogy az iskolát végzõ fiatalok vagy érettségivel, vagy valamilyen szakképzettséggel kerüljenek ki az iskolarendszerbõl, és legyen esélyük a munkaerõpiacon érvényesülni.

Nyilvánvaló, hogy ha elõbb érik el nagykorúságukat, mint a 18. életév, akkor a tankötelezettség a nagykorúságig terjed. Nem propagandisztikus dologról van tehát szó, és szeretném azt is hozzátenni, hogy korábbi bevezetés nem tûnik túlzottan reálisnak és alkotmányjogilag is kifogásolható lenne, a jelenlegi iskolarendszerben bent lévõ diákok számára a tankötelezettség kiterjesztése. Ezzel függ össze az, és Dobos Krisztinának mondom, hátha még a függöny mögött majd hallja, hogy a nemzeti alaptanterv kiterjesztése is, nyilvánvalóan, teljes mértékben indokolt a jelenlegi 10 évrõl 12 évfolyamra. Nyilván, ezzel összefüggésben kell majd a mostani közoktatási törvénymódosításnál a NAT kiterjesztésére vonatkozóan rendelkezéseket beépíteni, ezzel én teljes mértékben egyetértek, de a jelenlegi tankötelezettség az 16. életévig szól, és éppen ezért a NAT 16. életévig történõ megszerkesztése az teljesen jogos a kormányzat részérõl. A kiterjesztése a tankötelezettség kiterjesztésével párhuzamosan teljesen természetes kívánalom, és magam is támogatom ezt a javaslatot.

Ami pedig a szektorsemlegesség-ügyet illeti, én azt gondolom, hogy az egyházaknak is érdeke a szektorsemleges finanszírozás, és a különbözõ kivételezettségeknek a megszüntetése.

Zárójeles megjegyzésként említeném, hogy az átképzések ügyében, hogy az orosztanárok átképzésének programját még a Németh-kormány kezdte el, és nem az elõzõ Antall-kormány. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage