Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót elnök asszony. Nagyon röviden szeretnék most már sokadszorra újból kitérni a kistelepülés-ügyre, nem annyira Rott Nándor helyesírási ügyekben is nagyon fontos hozzászólása indít erre, hanem az, hogy itt ez rendszeresen elõkerül a parlamentben, mintha az ellenzéki képviselõtársaim nem lettek volna itt a költségvetés vitájánál, mintha nem olvasták volna végig ezt a törvényt. Ugye elõször is 100%-kal megemelkedett az óvodai normatíva 1996-tól, amely alapvetõen érinti a kistelepüléseket. Egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy ez ugye az 500 000 Ft-hoz képest ne jelentett volna önmagában egy jelentõs ellépést. 10%-os kiegészítõ normatíva van a 2000 fõnél kisebb települések esetében minden diák után, az alsótagozatnál és 15%-os a felsõ tagozatnál. Ehhez képest plusz van, több mint három milliárd forint a költségvetésben a társulások támogatására.

Egyszerûen nem állja meg a helyét az a vád, hogy itt a kistelepülések finanszírozásában bármiféle visszalépés lett volna, én azt mondom, hogy nagyon komoly elõrelépések vannak. Nem szövegelni kell - elnézést a kifejezésért - a kistelepülések iskoláinak megmentéséért, hanem tenni kell valamit érte. Az elõzõ négy évben ebben a kérdésben - azon kívül, hogy biztatták a településeket, hogy csináljanak iskolákat - beruháztattak olyan településeken is, mert adott rá a költségvetés pluszpénzt, ahol 8, 9 diák volt, ennyi jár ma, vagy nem jár ezekbe az iskolákba. Ez természetesen tovább nem folytatható. Igenis végig kell gondolni, hogy kik, milyen formában látják az iskoláztatás feladatait, de azt állítani, hogy ez a költségvetés, akár '96-ban, akár ez a törvény, amelyben megjelenik a kiegészítõ normatívák körében, a napközis normatíva, ami megintcsak alapvetõen ezt a kört érinti, és megjelenik a hátrányos helyzetû, kiegészítõ normatíva, ami nyilván alapvetõen azokat a falvakat fogja érinteni, ahol a munkanélküliség elér egy kritikus pontot. Egyszerûen nem felel meg a valóságnak, és szerintem ezt lassan le lehetne zárni.

Azon lehet vitatkozni, szerintem ez egy értelmes vita, hogy van-e olyan pont, olyan garanciális elem még, ami a kistelepülések finanszírozásában szükséges. De azt állítani, hogy ebben nem volt elõrelépés, egyszerûen nem igaz. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage