Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm elnök asszony. Tisztelt Ház! Én meghajtom a fejemet képviselõtársam kritikája elõtt, ami az újabb törvényjavaslat helyesírását és szövegezését illeti. Az a helyzet, hogy jogászok fogalmazták, nem irodalmárok, bár hogyha abban a háromsoros mondatban lévõ - szerinte - négy felesleges szót kihagyja, akkor a háromsoros mondat tökéletesen értelmetlenné válik, mindazonáltal a minisztérium hál'istennek nincs már abban a helyzetben, hogy munkanélküli pedagógusokat berendelhessen egy törvényjavaslat szövegének kijavítására, akkor már inkább maradjon így.

Ami a gyermekjogok kérdését illeti, elég gondosan tanulmányoztuk az egyezményt, mielõtt ezek ilyen módon bekerültek a törvényjavaslatba. Én Csizmár Gábor képviselõtársammal értek egyet a tekintetben, hogy ezek a jogok a cselekvõképességgel nem állnak ellentétben, vagy azt nem befolyásolják, ha egy kicsit most fentebb stílbe kívánnék átváltani, akkor Thomas Jeffersont idézném, aki azt mondja, hogy bizonyos igazságokat természeteseknek tartunk, ilyen alapigazságnak tekintjük, hogy a teremtõ születésétõl fogva bizonyos jogokkal ruházott fel minden embert, hogyha minden emberre igaz ez, akkor a gyerekekre is igaz. Ezeket a jogokat a nemzetközi egyezségokmány a gyerekekre nézve elismeri. Magyarország ehhez az egyezségokmányhoz csatlakozott, én azt remélem, hogy - természetesen egy ilyen egyezményt fel lehet mondani - de én azt hiszem, hogy a mai Magyarországnak nem lesz olyan parlamentje és kormánya, amelyik ezt megpróbálja felmondani, akkor pedig érvényesíteni kell, ami benne van.

Ami pedig a kisiskolákat illeti, Horn Gábor képviselõtársam által elmondottakhoz csak annyit szeretnék hozzáfûzni, hogy minden ellenkezõ híreszteléssel szemben ma Magyarországon nem a kistelepülések kisiskoláinak megszûnése ma napirenden, nem ez a tendencia, ma elsõsorban a nagyvárosokban történnek (sic!) kisiskolák rendkívül költségesen mûködõ kisiskolák összevonása más nagyobb iskolákkal annak érdekében, hogy a költségeken megtakarítsanak. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage