Tóth András Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH ANDRÁS (MSZP) /Komárom-Esztergom megye/: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Én is ehhez a két kérdéshez szeretnék röviden hozzászólni. Az egyik a gyermekjogok érvényesülése, abból a szempontból, hogy van-e a magyar pedagógiai gyakorlatban, illetve a pedagógiai oktatási törvénykezésben elõzménye. Meg kell mondanom hogy attól, hogy Rott Nándor képviselõ úr még esetleg nem hallott ezekrõl, nem új dolog ez a pedagógusok számára. Sok kérdését vitatjuk - mint már az elõbb említettem - az oktatási törvénynek, de a pedagógiai gyakorlatban ez nem fog gondot okozni. Sõt, a kistelepülések kérdésérõl is ebbõl az aspektusból szeretnék szólni.

(18.20)

Úgy gondolom, hogy az egész oktatási törvénytervezetre, az eredeti oktatási törvény is elsõsorban arról szólt, és arról kell hogy szóljon, hogy milyen módon érvényesülnek a gyermekek jogai a tanuláshoz, az iskolába járáshoz és így tovább. Tehát a kistelepülések iskoláját abból a szempontból kell megvizsgálni, hogy az oda járó gyerekek megkapják-e azt a képzést, amihez nekik joguk van. És úgy gondolom, hogy nem a parlamentnek kell ezt eldönteni, hogy egy adott település képes iskolát fenntartani vagy nem, hanem az adott településnek, és olyan törvényt és olyan finanszírozási rendszert kell kialakítanunk, hogy valóban a felelõs önkormányzatok döntsék el, hogy milyen módon tesznek eleget az önkormányzati törvényben is elõírt kötelezettségüknek.

Nem áldoznám föl a gyermekeket azért, hogy legyen a kistelepülésen iskola, ha egyébként az a kistelepülés nem áldozott az iskolára, és nem biztosított kellõ színvonalat. Mert úgy gondolom, hogy nem a gyerekek alacsony képzésével kell valamiféle településpolitikai célt elérni. Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage