Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Valóban ez egy olyan kérdés, amit lehet, hogy nem az általános vita, hanem a részletes vita keretében kell majd tisztáznunk. De egy nagyon fontos dilemmát említett az elõttem szóló képviselõtársam, hogy ezt döntsék el az önkormányzatok maguk, döntsék el a szülõk maguk. Valóban ez a kérdés.

Azonban az Országgyûlés feladata az - ahogy ön pontosan fogalmazott -, hogy olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, hogy ez a kínálatunk, hogy õk szabadon dönthetnek, nem egy üres, álszent ígéret, hanem valóban egy tényleges alternatíva elé állítjuk az intézményeket, olyan helyzetbe hozzuk ezeket a kistelepüléseket, hogy van annyi pénzük, hogy mérlegelhetik egyáltalán azt, hogy fönntartanak iskolát vagy sem. Mert, ha a finanszírozás rendje olyan, hogy 60, 50 vagy akár 40 százalékban tudjuk fedezni központi költségvetési forrásokból egy-egy intézmény fenntartásához szükséges tényleges bekerülési költségeket, akkor ez igen alacsony, mondhatni csak üres szó, mondjuk az önkormányzatokon.

Tessék, tessék! Ha akarjátok, kiegészíthetitek, hiszen tudjuk, hogy az önkormányzatok többsége forráshiánnyal küszködik, és feltehetõen ez a helyzet nem is fog megváltozni. Magyarán akkor tudunk ezen változtatni, hogyha két pontnak megfelel a finanszírozás. Egyfelõl valóban garantáltan magas, legalább 70 vagy 80 százalékában központi forrásból származik a tényleges költségek tekintetében egy-egy iskola finanszírozása. Ennek a kritériumnak sajnos a benyújtott törvényjavaslat ma még nem felel meg. Lehet, hogy bizonyos módosítások után elérhetjük ezt a célt. Azonban a másik célt is magunk elé kell tûzni. Ez pedig az, hogy bizony, pozitív diszkriminációval ki kell emelnünk a kistelepüléseket, mert egész egyszerûen nagyságuk tekintetében, nincsenek abban a helyzetben, hogy akár csak az adó-visszautalásokból egy mûködõképes iskolát fönntartsanak, még akkor is, ha van ott gyerek. És különösképpen annak nem tudnak megfelelni, Szabados Tamás fogalmazott meg, hogy ott valóban jó színvonalú, képzett pedagógusok okítsák a gyerekeket. Ezt a két pontot kell szem elõtt tartani ahhoz, hogy ne csak egy üres, cinikus ígéret legyen a helyi szabad döntés. (Gyér taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage