Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselõtársamnak az önkormányzati törvény változásaival kapcsolatosan a középszintû és a közoktatással összefüggõ fejtegetéseire szeretnék reagálni, annak is egy részére.

Amikor az új alkotmánykoncepcióról beszéltünk nemrégiben, akkor is hangsúlyoztuk, és ez az alkotmánykoncepcióban is szerepel - képviselõtársam erre helyesen utalt -, hogy az egyik legfontosabb, vagy ahogy szoktuk mondani a legszentebb közügynek, a közoktatásnak, az állampolgárokhoz legközelebb esõ szintjén kell megvalósulnia. Azt is mondtuk, hogy a várossá nyilvánításnak törvényi feltételeit kell majd valamikor leírni és meghatározni a parlamentnek, hogy a várossá válás ne addig legyen egy településnek érdekes, amíg ezt a jogcímet, címet, rangot megszerzi, hanem az intézmények, a térségi feladatok ellátásánál késõbbiekben is fontos legyen. E kikényszerített helyzetrõl viszont nem beszélt képviselõtársam, volt idõszak, amikor - ennek a kormánynak az idõszakában - a címzett támogatásoknak is a feltétele volt, késõbb a parlament ezt alkotmánysértõnek találta és törvénysértõnek, és módosította, az a feltétele, hogy akkor kap a címzett támogatást, hogyha a középfokú intézményét leadja. Hál' istennek ez megszûnt, és még nagyon sok kitartó és lelkes középváros tartja fenn középfokú intézményét. Köszönet értük.

Nagyon helytelennek találnánk, hogyha megindulna egy olyan áradat, hogy a középfokú intézményeket a megyei önkormányzatoknak kellene átadni, minden kormányzati törekvés ebbe az irányba mutat. Én azt hittem volna, hogy a területfejlesztési és rendezési törvénnyel véget ér ez az õrület, a tanácsrendszernek a visszatérése, amikor egy nem önkormányzati típusú és teljesen járatlan típusú testület próbál középtávú fejlesztési terveket és pénzeket ehhez hozzárendelni, én úgy gondolom, hogy ez a középfokú oktatásnál és a közoktatásnál nem járható irány. Arra szeretnék majd kétperces hozzászóláson túlmenõen is rávilágítani, hogy ezt az utat ne járja a magyar parlament. (Gyér taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage