Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon fontos dolgot említett Szentkuti Károly képviselõ úr, amikor azt mondotta, hogy már vannak olyan városok, akik lemondanak az iskolájukról azért, mert a finanszírozást, egyáltalán az iskolák fenntartását nem tudják ellátni, vagy nem tartják fontosnak, és ezt a megyékre bízzák. Én úgy tudom, hogy azért, hogy egy település Magyarországon város legyen, elég hosszú sor áll ebben az országban, és a városiasságnak vannak kritériumai, olyan kritériumai, amelyeket képviselõ úr is említett.

(18.50)

Úgy tudom, remélem azt is jól tudom, hogy Magyarországon egyetlenegy településtõl nem vonták még meg a városi jogot, ha késõbb nem teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket teljesíteni kellett akkor, amikor elnyerte a városi jogot. Roppant egyszerû az önkormányzati törvény olyan megváltoztatása, hogy amennyiben a település nem teljesíti azokat a kritériumokat, azok közül néhányat, többek között a középfokú iskola fenntartását, amik a városiasság feltételei voltak, mert a városiasságnak bizony vannak elõnyei sok mindenféle szempontból, akkor ezt vissza kell vonni tõle, és akkor mindjárt lesz egy olyan elem, ami meg fogja gátolni a városokat abban, hogy egyszerûen, nagyvonalúan lemondjanak iskoláikról.

Még egy megjegyzést én is hadd tegyek a kötelezõ óraszámok felemelésével kapcsolatosan, kapcsolódva ahhoz, amit Szöllõsi Istvánné mondott, én úgy vélem, mi is fogunk beadni egy módosító indítványt, ennek a lényege az lesz, hogy '97. szeptember 1-jével lépjen hatályba a törvény. Talán lesz módom rá, hogy megmagyarázzam arról a pulpitusról, hogy mi a lényege ennek a javaslatnak, hogy miért ezt javasoljuk. (Enyhe taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage