Tóth András Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH ANDRÁS (MSZP) /Komárom-Esztergom megye/: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Alapjában véve egyetértek Szentkuti képviselõ úr helyzetelemzésével, ugyanakkor három következtetését nem értem, vagy nem tudom elfogadni. A pedagógus-óraszámok kérdésénél, ugye, arról volt szó, és ezek szerint joggal tartunk mi pedagógusok attól, hogy az óraszámnövelés meglesz, viszont a kompenzáció elmarad, hiszen nem értem a fenntartó önkormányzatok érdekeltségét, hiszen ha a kompenzáció meglesz, akkor az óraszámemelés semmiféle anyagi következménnyel nem jár a fenntartó számára, hiszen nem csökkennek a költségei. Tehát ezért úgy gondolom, hogy - én magam legalábbis erõsíteni fogom a Szocialista Pártnak azt az álláspontját -, hogy itt garanciákat kérünk arra, hogy ugye sokan vagyunk pedagógusok, nem tud ennyiünket eltartani a magyar gazdaság, ugyanakkor, hogyha kevesebben leszünk és ugyanilyen nyomorszinten tartanak el bennünket, annak csak az oktatási színvonal lényeges esése lesz a következménye. Tehát erre valóban garanciák kellenek.

A másik pont az, ki készítse a megyei fejlesztési tervet. Tehát a hatályos törvények, a módosított oktatási törvény is, a megyei önkormányzat kötelezõ feladatává teszi a középfokú oktatás ellátását. Na most én azt nem értem, hogy akkor a fejlesztési tervet miért egy másik intézmény készíti el, miért nem annak a felelõssége, aki az ellátásért is felelõs. Biztos meg fogom érteni, ha valaki nekem ezt megmagyarázza, de eddig erre még nem kaptam megnyugtató választ.

A harmadik kérdés az a városokra vonatkozó rész, ott tulajdonképpen nem is vitatkozni szeretnék az elmondottakkal, csak megerõsíteni mint egy kisvárosi gimnázium igazgatója, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) átkerültünk megyei önkormányzathoz, Komárom-Esztergom megyében lezajlott ez a folyamat - ezt a mondatot szeretném befejezni - tehát 12 intézményt adtak át a városok, és nem képes fenntartani ma sem a megyei önkormányzat forráshiány miatt. Tehát ezzel a kérdéssel is foglalkozni kell a törvényalkotás során, hogy ilyen helyzet ne alakulhasson ki. Köszönöm szépen. (Gyér taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage