Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Én is a kötelezõ óraszámemelés hatályba léptetése ügyben elhangzott érvekre szeretnék reagálni. Az elsõ: úgy gondolom, hogy a közoktatás szakmai paraméterezésében a pedagógusok kötelezõ óraszáma csak az egyik elem, és összefüggésben kell kezelni ezt a csoportlétszámokkal, illetve a nem kötelezõ tanórai órakeretekkel. Ez a három elem az, ami paraméterezi a közoktatást, ebbõl egy elemet kiragadni, és egy elemet valamilyen módon önkormányzati, speciális önkormányzati érdekként felvonultatni, azt gondolom, hogy nem feltétlenül állja meg a helyét.

A másik megjegyzésem ehhez kapcsolódóan, hogy az eddigi törvény- elõkészítési vitában a kötelezõ óraszámok emelésére igazából szakmai érvet még nem lehetett hallani, én magam sem találtam. Nyilván lehet pénzügyi, gazdasági érdeket, érveket felsorakoztatni, de a maga szakmai indokát nem látom a kötelezõ óraszám emelésének.

Tekintettel arra, hogy úgy hangzott el az érvelés, hogy az önkormányzatok érdeke a '96. szeptember 1-jei bevezetés, én azt gondolom, hogy ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem érdeke az önkormányzatoknak az, hogy egy hatályos törvény szerint elõkészített tanévet néhány nap alatt teljesen másképp át kelljen rendezni, tantárgyfelosztásostul, mindenestül, mert hogy mire ez a törvény kihirdetésre kerül majd július végén, az azt jelentené, hogy augusztusban néhány nap alatt kell átszabni a teljes tanévet.

Nem érdeke az önkormányzatoknak, hogy a felszabaduló munkaerõ munkaerõpiaci kezelése, átképzése, és más munkaerõpiaci eszközökkel történõ irányítása és kezelése ne történjék meg, mert a konfliktust nekik kellene kezelni, és nem érdeke az önkormányzatoknak, hogy a pedagógusi kötelezõ óraszám növelésével arányosan a pedagógusok bére ne növekedjék meg garantált módon. Éppen ezért én azt gondolom, hogy akkor válik tervezhetõvé a kötelezõ óraszám megemelése, hogyha ez '97. augusztus 1-jétõl vagy szeptember 1-jétõl lép hatályba, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) mert akkor fogják látni és tervezni elõre az önkormányzatok, hogy mivel kell majd számolniuk. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage